Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Звернення багатьох священників, краще архиєреїв УПЦ (МП) до Варфоломія може вирішити кризу – богослов

    Перехід під управління Вселенського патріарха духовенства УПЦ (МП) може бути певним тимчасовим рішенням, наприклад, на пʼять років. Потім все одно має бути обʼєднання українських церков.

    Про це в інтерв’ю “Бабель” заявив ректор Волинської православної богословської академії та протоєрей ПЦУ Володимир (Вакін).

    “Це звернення частини духовенства, а не офіційної церкви. І поки що це лише заява в соціальних мережах. Думаю, що Вселенський патріарх не реагуватиме на прохання кількох священників. Інша річ, якщо до нього звернеться багато священників, а ще краще ― частина архієреїв, то такий варіант вирішення кризи можливий. Утім, це половинчате рішення, як один з етапів”, – прокоментував Вакін звернення священників УПЦ (МП) звернулися до Вселенського патріарха Варфоломія, щоб той тимчасово створив в Україні свою єпархію і вони до неї перейшли.

    На думку богослова, ПЦУ може влаштувати такий розвиток подій.

    “Перехід під управління Вселенського патріарха духовенства УПЦ (МП) може бути певним тимчасовим рішенням, наприклад, на пʼять років. Потім все одно має бути обʼєднання українських церков”, – зазначив отець Володимир.

    “Насправді, я прихильник перехідного періоду. Він потрібен хоча б для того, щоб загоїти рани. Зараз є конфронтація навколо Києво-Печерської лаври та інших храмів. Є риторика УПЦ, афілійованої з Московським патріархатом, що ось нас заганяють, ми ніби не проти діалогу, але не під тиском. Це протистояння спустилося на парафії, де люди реагують по-своєму. Наприклад, випадок, коли побили воїна чи коли відмовили занести в церкву домовину із загиблим військовим. Слід розуміти, що вся ця ситуація вигідна росії, щоб вона показала картинку: “Гляньте, у них там внутрішня суспільна напруга”, – наголосив священник.

    Найсвіжіше

    Популярне