Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    У селі на Мукачівщині розпочали реконструкцію старовинної дерев’яної церкви

    У селі Щасливе, що входить до Івановецької громади, розпочали реконструкцію дерев’яної церкви святого Архістратига Михаїла. Найдавніша згадка про цей храм із двома дзвонами датується ще 1682 роком.

    Зараз у дзвіниці розташовані три дзвони, з яких найменший є найдавнішим. Також у церкві св. арх. Михаїла збережено чимало стародавніх книг, в яких записані важливі місцеві події, повідомляє PMG.ua.

    Церква св. арх. Михаїла належить до найцінніших пам’яток закарпатської дерев’яної архітектури. Відомо, що її перевезли в Шасливе із Ґоронди. Для дослідників вона цікава своїми древніми формами і становить неабияку культурну цінність. Тому храм вирішили реконструювати.

    Ідея виникла в обласного депутата Івана Петровича Дурана, який є уродженцем села Щасливе. Він запросив долучитися до реконструкції свого колегу, також депутата Закарпатської обласної ради Георгія Андрійовича Горвата, який охоче приєднався до доброї справи.

    Таким чином, роботи фінансуються власним коштом двох закарпатських депутатів. Реконструкцію розпочали 2 травня і планують завершити до кінця літа. Церква буде вкрита дерев’яним ґонтом, який виготовляється вручну. Контролюватиме виконання робіт із реконструкції знаний дослідник історії церков Закарпаття Михайло Сирохман.

    Після реконструкції в церкві і надалі проводитимуть богослужіння, а сама будівля храму належатиме Івановецькій громаді. Як розповів Георгій Горват, в Мукачівському районі планують надалі реставрувати деякі храми.

    Найсвіжіше

    Популярне