Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Комісія МКІП передала Лаврі 16 корпусів після користування УПЦ (МП)

    Комісія Міністерства культури України передала 16 корпусів Києво-Печерської Лаври у користування національного заповідника.

    В УПЦ (що в єдності з МП) заявляють, що інформація не відповідає дійсності, бо її представники актів приймання-передачі майна не підписували.

    Зокрема, як повідомляє пресслужба Міністерства культури, 1 та 2 травня 2023 року спеціальна комісія передала заповіднику “Києво-Печерська лавра” 16 корпусів, якими користувалися представники УПЦ МП. Це пам’ятки як Національного, так і місцевого значення. Йдеться про:

    • Келії Гостинного двору (корпус № 55), Будинок господарський (корпус № 60);
    • Лікарня гостинного двору з церквою Богородиці Всіх скорботних радість (корпус № 68);
    • Келії гостинного двору (корпус № 69);
    • Келії Гостинного двору (корпус № 58);
    • Келії Гостинного двору (корпус № 71);
    • Сторожка Гостинного двору (корпус № 71-а).

    А також корпуси: №№ 72, 72-а, 74-а, 77, 77-а, 77-б, 111, 113, 251 (комплекс споруд Галереї від Ближніх до Дальніх печер, підпірна стіна Дебоскета, Ротонда підпірної стіни Дебоскета, лікарня з церквою, Водонапірна вежа).

    Як зазначили у МКІП, при огляді та прийманні в користування Заповідником приміщень корпусів проводилась фото та відео фіксація. Приміщення перебувають у задовільному стані.

    Тим часом, в УПЦ (МП) спростовують повідомлення про передачу 16 корпусів Лаври у користування Національного заповідника. Як повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ (МП), представники Монастиря забезпечили доступ комісії Мінкульту до приміщень, але у діяльності Комісії участі не брали, будь-які Акти прийому-передачі майна не підписували.

    В УПЦ (МП) наголошують, що не визнають одностороннього розірвання Заповідником Договору від 2013 року про користування релігійною громадою культовими будівлями Києво-Печерської Лаври. “Поки не ухвалено жодного (судового — ред.) рішення по справі, Монастир продовжує користуватися приміщеннями та здійснювати богослужіння”, — зазначили в УПЦ (МП).

    Найсвіжіше

    Популярне