Понеділок, 6 Травня, 2024
Бiльше

    На Буковині ще одна релігійна громада перейшла до ПЦУ: рішення підтримали понад 90% учасників зборів

    Релігійна громада села Погорілівка Чернівецької області проголосувала за перехід від УПЦ (що в єдності з МП)  до ПЦУ.

    Це рішення підтримали понад 90% людей, які прийшли на збори. Відтак документи мають зареєструвати в обласній адміністрації.

    У Погорілівці офіційно проживають понад півтори тисячі людей. З 426-ти зареєстрованих на зборах селян перехід не підтримали лише двоє людей, розповів у коментарі Суспільному організатор Валентин Зазеленчук.

    На зборах обговорювали, хто очолить церкву та оформлення нового статуту громади, каже учасник та директор місцевої школи Микола Скигар.

    “Вирішальним фактором стала та ненависть, з якою громадяни РФ ставляться до всього українського. Організувала збори ініціативна молодь села – порадилися з людьми й вирішили подати заяву на реєстрацію. Опісля розвісили оголошення про це по селу”, – розповів Микола.

    Чоловік каже, конфліктів на зборах не було, а настоятель церкви з розумінням поставився до рішення жителів села.

    “З його боку та з боку парафіян не було дій, які могли б призвести до конфліктів. Отець Ярослав не перейшов, пояснив це канонами, які діють в УПЦ. Попередньо обговорювали з ним, що, коли перехід юридично завершиться, будемо звертатися у патріархат Чернівців, щоб нам дали священника. Попередньо службу у храмі проводитимуть лише ПЦУ”, – каже Микола.

    Жителька Погорілівки Людмила Пітик розповідає, що на перехід у селі чекали давно, тому й голосувала.

    “Має бути українська церква, ми маємо ходити в українське. Колись ходили у цю церкву, але коли почалися заворушення, перестали. Якщо остаточно перейдуть до ПЦУ, то надалі будемо ходити”, – каже жінка.

    За перехід до ПЦУ проголосувала також парафіянка Галина. Каже, що її чоловік воює й зрадів новині про перехід.

    Найсвіжіше

    Популярне