П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    Цивільний губернатор Святої Гори Афон цього року піде з посади

    Цивільний губернатор Святої Гори Афон Афанасіос Мартінос має намір залишити посаду. Це відбудеться або у вересні цього року, коли закінчується термін повноважень Мартіноса на посаді, або, за іншими даними, після парламентських виборів у Греції, що відбудуться 21 травня.

    Водночас Афанасіо Мартінос спростував повідомлення грецьких медіа, що він вже подав заяву про відставку.

    «Я це категорично заперечую. Я б цього не робив, поки триває передвиборчий період, але я компетентно повідомив, що після завершення циклу мого чотирирічного терміну, у вересні, я піду. Але я завжди буду поруч зі Святою громадою та горою Афон», – заявив Мартінос.

    Водночас грецькі медіа повідомляють, що Афанасіос Мартінос може піти у відставку з посади цивільного губернатора Святої Гори Афон відразу після парламентських виборів, що відбудуться у Греції 21 травня.

    Нагадаємо, у вересні минулого року Європейське управління з питань запобігання зловживанням та шахрайству (OLAF), що розслідує фінансові злочини, розпочало операцію в трьох монастирях на Святій Горі Афон в рамках розслідування проти настоятелів, які, нібито, тісно пов’язані з системою президента Росії Владіміра Путіна, а також російськими олігархами.

    Свята Гора Афон потрапила в поле зору влади США через її цивільного губернатора – судновласника Афанасіоса Мартіноса, чиї судна, зокрема, перевозять російську нафту, оскільки чернеча громада, нібито, перетворилася на «лігво» російських і проросійських агентів і шпигунів, яких торгують підробленими паспортами.

    Як повідомляють грецькі медіа, влада США та ЄС попросить новий грецький уряд відразу після виборів провести відповідні перевірки, ретельно вивчити грошові потоки, які в останні роки російські магнати передавали в основному конкретним компаніям і бізнес-схемам в Греції і на Кіпрі, але – найголовніше – єпархіям і монастирям всередині і за межами Гори Афон у вигляді «пожертвувань».

    Найсвіжіше

    Популярне