Вівторок, 21 Травня, 2024
Бiльше

    Папа Франциску Будапешті попередив про небезпеку націоналізму

    Папа Франциск під час поїздки до Угорщини попередив про небезпеку зростання націоналізму і заявив уряду Будапешта, що прийом мігрантів разом із рештою континенту буде наслідуванням християнських ідеалів.

    Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

    У промові перед керівниками уряду, включаючи прем’єр-міністра Віктора Орбана, який мав серію сутичок з Європейським Союзом, Франциск також закликав відмовитися від популізму та строго націоналістичних інтересів.

    «Отож, я думаю про Європу, яка не буде заручником частин, стаючи жертвою самореференційних популізмів, але й не перетворюватиметься у плинну дійсність, мало що не газоподібну, в своєрідний абстрактний наднаціоналізм, що забуває про життя народів. Саме в цьому полягає пагубний шлях “ідеологічних колонізацій”, що усувають відмінності, як у випадку так званої культури гендеру, або протиставляють життєвій дійсності редуктивні бачення свободи, наприклад, нахваляючись як здобутком безумним “правом на аборт”, що завжди є трагічною поразкою. Яким же прекрасним є натомість будувати Європу, зосереджену на особі й на народах, де впроваджується ефективна політика на підтримку народжуваності та сім’ї, – маємо країни в Європі, де середній вік становить 46-48 років, – про яку уважно дбає ця країна, де різні нації є родиною, в якій оберігають зростання та особливості кожного», – сказав Франциск, зауваживши, що найвідоміший міст Будапешта, яким є ланцюговий, допомагає нам уявляти собі схожу Європу, де кожна ланка є важливою. В цьому також може допомогти християнська віра, в чому Угорщина також може запропонувати свій особливий екуменічний характер, адже тут різні конфесії живуть без суперництва, шанобливо співпрацюючи в конструктивному дусі.

    Він закликав повернутися до “європейського духу”, про який мріяли засновники сучасної Європи після Другої світової війни, заявивши, що нації мають “стежити за межі національних кордонів”.

    Орбан і Папа мають різні погляди на міграцію з Близького Сходу та Африки до Європи, при цьому папа Франциск вважає, що мігрантів, які рятуються від бідності, слід вітати. Орбан, уряд якого побудував паркан на кордоні з Сербією для захисту від мігрантів, відмовився дозволити Угорщині перетворитися на “країну іммігрантів”, якими, за його словами, стали інші країни Європи.

    У своїй промові у президентському палаці в Будапешті Папа Франциск процитував святого Стефана, фундатора християнської Угорщини XI століття. “Святий Стефан заповів своєму синові незвичайні слова братства, коли казав йому, що ті, хто прибуває з різними мовами та звичаями, прикрашають країну”, – сказав понтифік, нагадавши рекомендацію святого “вітати незнайомців із доброзичливістю та поважати їх”.

    Нагадаємо, папу Франциска зустріли в аеропорту Будапешта. Також папа закликав не забувати молитись за багатостраждальну Україну.

    Найсвіжіше

    Популярне