Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Круглий стіл: «Третій Рим: Москва і престол православ’я»

    У середу, 26 квітня 2023 року, відбувся круглий стіл, організований Волоською академією богословських наук на тему книги Олександра Массавети «Третій Рим: Москва і престол Православ’я» за участю автора книги митрополита Перістерійського  Григорія (Папатома) та інших науковців та громадських діячів.

    Дискусію модерував директор Академії теологічних студій д-р Пантеліс Калайцідіс, який привітав доповідачів та наголосив на актуальності питання для православного світу. Він також нагадав про Декларацію проти вчення «русского мира», складену за участю Академії, нагадавши про її світовий резонанс, що свідчить про зміну умонастроїв православного богослов’я, повідомляє сайт Світло Фанару.

    Взявши слово першим, митрополит Перістерійський Григорій згадав експансіоністську політику Росії всередині та поза Радянським Союзом, яка з закінченням Другої світової війни досягла насадження Російської Церкви в багатьох країнах або опосередкованому контролі над місцевими церквами, скасувавши колишні автономії і поглинувши цілі церкви, як в Естонії та Латвії, а також замовчуючи такі питання, як самопроголошення автокефалії Церкви України, яке було підняте ще в 1920 році.

    Митрополит Григорій також підкреслив, що сьогодні Патріархат Росії демонструє симптоми інтенсивної секуляризації, яка нагадує Римський Патріархат у 10-му та  11-му століттях і створений ним розкол. Він детально посилався на той факт, що в 1988 році Статут Російської Церкви визначає помісну Російську Церкву як «Російську Церкву», без територіального визначення, що розуміється як універсальна юрисдикція.

    Відповідно до цього Російська церква претендує на право вторгнення на територію будь-якої помісної церкви, вважаючи своєю канонічною територією будь-яке місце, населене росіянами, тому не випадково створення російських церков шляхом пожертвувань робить ці церкви центрами Російської пропаганди. Стосовно права надання автокефалії митрополит Григорій зазначив, що це є винятковим правом Вселенського Константинопольського Патріархату.

    Танасіс Самарас підкреслив, що православ’я не є поверненням до минулого, а чітко пов’язане з сучасною реальністю та європейським курсом Греції. Константинопольський Патріархат, посеред небезпеки, продовжує діяти проти російських схем і крайнього політичного націоналізму, який є ворожим до екуменізму. Тому наш обов’язок – протистояти як експансіонізму Москви, так і вічній ненависті проти свободи, індивідуальної та колективної. Війна в Україні сьогодні ставить крапку в експансії Російського патріархату, але очевидно, що Росія діє в рамках багатовікової імперіалістичної традиції, яка виступає за підпорядкування авторитарному режиму як найвищій цінності.

    Дімітріс Тріантафіллідіс зазначив, що нова теорія російського світу є ідеологічним продуктом останніх тридцяти років, але Москва вже використовує  російську версію православ’я з XVII століття як клей для створення центральної держави під російською гегемонією

    Останнім виступив автор книги Александрос Массаветас, який зазначив, що сьогодні ми перебуваємо на вирішальному етапі, коли ми повинні вирішити, що таке Православ’я і яким курсом ми хочемо, щоб воно йшло.

    Найсвіжіше

    Популярне