Понеділок, 18 Березня, 2024
Бiльше

    Відкриття археологів можуть підтверджувати біблійну розповідь про Потоп

    Британські видання, серед яких The Telegraph та The Guardian, нещодавно представили результати найновіших досліджень іраксько-американської групи археологів на території стародавнього міста Гірсу на півдні Іраку. Серед знахідок палацу, храму та бібліотеки були також тексти, записані клинописом на глиняних таблицях, давнина яких сягає 4500 років.

    За словами др. Себаст’єна Рея з Британського музею, який керував працею археологів, «це важливі матеріали, відчитання яких може заповнити прогалину в розумінні античної поеми «Гільгамеш», яка в свою чергу надихнула певні фрагменти Біблії, зокрема біблійну розповідь про потоп у книзі Буття 6,8», повідомляє Католицький оглядач.

    «Спочатку мало хто вірив у зміст проведення цих праць. Часто мені казали, що ми марнуємо свій час і кошти платників податків, призначені для діяльності Британського Музею. Але фінансова допомога прийшла зі США, від Музею Getty в Лос-Анджелесі. Його представник, др. Тімоті Поттс, дуже хотів розширити наші знання про це, можливо, найважливіше на даний час місце досліджень стародавньої культури і цивілізації, про яке ми надалі так мало знаємо», – додав др. Рей.

    Археологічні дослідження в Гірсу розпочали французи ще 140 років тому. Там вони віднайшли ряд артефактів майже невідомої на той час стародавньої шумерської культури з періоду 4500-1900 рр. до Христа. Першим і найбільш відомим дослідником був Ернест де Сарзек, який у 1901 році перервав свою діяльність, ймовірно через проблеми зі здоров’ям.

    Останні знахідки в Гірсу, що стартували в 2015 р., допомогли відкрити залишки палацу напівміфічного царя Гудеа та храм божества Нінґірісу. На думку Рея, він міг відігравати колись «таку ж роль, як зараз має храм Аль-Кааба в Мецці у Саудівській Аравії».

    Також там віднайшли невідомі раніше тексти, записані на глиняних таблицях характерним письмом клейнопису. На думку британського археолога, ці тексти стосуються щоденного життя мешканців Гірсу, але, що важливо, швидше за все там є також фрагменти «Гільгамеш», датовані понад 4000 років тому, які могли бути використані в Біблії, а саме у розповіді про біблійний потоп.

    «Гільгамеш» – це розповідь про войовничого царя, що боровся з демонами. Після смерті свого товариша він прагне пізнати «джерело вічного життя». У своїй мандрівці він зустрічає чоловіка на ім’я Утнапіштім, який, як обранець богів, побудував корабель, що врятувало йому життя під час потопу.

    Найсвіжіше

    Популярне