Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Нардепка від Рівненщини звернулась в СБУ щодо Корецького монастиря, який підпорядкований РПЦ. Що їй відповіли

    Народна депутатка України Соломія Бобровська звернулась в СБУ щодо Корецького Свято-Троїцького жіночого монастиря в Рівненському районі.

    Відповідь від Служби безпеки України депутатка опублікувала 25 квітня у Facebook.

    Монастир має статус ставропігійного і напряму підпорядковується російській православній церкві.

    9 квітня Соломія Бобровська звернулась в СБУ щодо юридичного підпорядкування Корецького Свято-Троїцького жіночого ставропігійного монастиря руській православній церкві. 18 квітня вона отримала відповідь за підписом першого заступника голови СБУ Сергія Андрущенка.

    “СБУ відписала, що взяла до уваги і будуть працювати. Але тон відповіді залишає небагато сподівань на активну роботу. Буду продовжувати слідкувати за ситуацією, питання релігійні залишатимуться пріоритетом”, — прокоментувала відповідь депутатка.

    У відповіді йдеться, що у ВРУ зареєстровані законопроєкти, метою яких є унеможливлення діяльності в Україні релігійних організацій, керівний центр (управління) котрих знаходиться за межами України в державі, яка здійснює збройну агресію проти України.

    На розгляді у парламенті перебувають проєкти Законів України:

    “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення правового регулювання діяльності релігійних організацій” реєстр. № 8262 від 05.12.2022;

    “Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій” реєстр. № 8371 від 19.01.2023;

    “Про внесення змін до Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації” щодо встановлення обмежень щодо здійснення свободи сповідувати релігію або переконання, які необхідні для охорони громадської безпеки та порядку, життя, здоровʼя і моралі, а також прав і свобод інших громадян” реєстр. № 8371-1 від 06.02.2023.

    “Надана вами інформація врахована відповідними підрозділами СБ України в оперативно-службовій діяльності, а у разі встановлення передбачених законодавством підстав буде вжито заходів правового реагування згідно з повноваженнями, визначеними нормативно-правовими актами”, — йдеться у відповіді СБУ.

    Депутатці також повідомили, що копію її депутатського звернення надіслали у Державну служби України з етнополітики та свободи совісті, яка здійснює державний контроль за додержанням законодавства про релігійні організації, вивчає та аналізує суспільні процеси у сфері релігії, проводить реєстрацію статутів (положень) релігійних центрів, монастирів.

    Як коментували підпорядкування РПЦ в монастирі

    Загалом у монастирі під час візитів журналістів монахині неодноразово заявляли, що вони підтримують Україну. До прикладу, в листопаді 2022 року, коли СБУ прийшла на територію в рамках контрдиверсійних заходів, у коментарі Суспільному представниця монастиря, монахиня Саватія сказала:

    “У нас перевіряли телефони, паспорти, які наші контакти, з ким ми контактуємо. Ніяких протизаконних зв’язків у нас не було знайдено. Передивились будівлі наші, але нічого протизаконного у нас не знайдено. Ми нічим протизаконним не займаємось, ми народились в Україні, живемо в Україні і хочемо померти в Україні. Ми молимось за мир. Ми всі — за Україну”, — сказала насельниця.

    Найсвіжіше

    Популярне