Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    Проти московської церкви: на Черкащині парафіяни прагнуть перейти до ПЦУ

    У Тальному на Черкащині 13 квітня під стінами храму Петра і Павла мітингували парафіяни.

    Люди хочуть, щоб Свято-Троїцька парафія УПЦ (що в єдності з МП) стала українською та перейшла до Православної церкви України, розповів Суспільному міський голова Василь Сідько.

    Віряни зібралися на ранкову молитву біля собору, що належить до Православної церкви України, розповів міський голова. З його слів акцію біля Свято-Троїцької церкви у Тальному, яку ініціювала громадська організація “Учасники АТО”, скасували у цілях безпеки. Тому люди зібралися в іншому місці, утім їхня мета та сама — ініціювати перехід московського патріархату до ПЦУ.

    “У нас в громаді є кілька церков, що належать до московського патріархату — у Тальному, в селі Тальянки, Легедзине, Вишнопіль і Лісове. Ми спілкувалися з цього приводу зі священниками московського патріархату, щодо переходу в Українську церкву. Опісля Великодня обіцяє перейти до ПЦУ священник з Тальянків, з Вишнополя. Священник з Тального не хоче переходити — ми спілкувалися телефоном з ним. Також по Лісовому зі священником немає розуміння і там чекають рішення громади”, пояснив Василь Сідько.

    “Вони там торгують свічками, а гроші йдуть на патрони тим, хто воює проти наших синів-захисників!”, — зауважила місцева жителька Віра Миронюк, яка прийшла на зібрання.

    “Нічого там українського немає, окрім гривні”, — додав про Свято-Троїцьку парафію благочинний Тальнівського району отець Андрій Гаргат.

    Олена Карпінська — тальнівчанка, прийшла на зібрання, бо не може терпіти зневаги московських священників щодо наших захисників:

    “Навіть якщо вони зараз перейдуть до української церкви — це не перехід, бо ніякої віри у них немає. Лише жорстокість”.

    Марія Гладченко додала:

    “Ми хочемо, щоб усі промосковські попи виїхали з України. А якщо вони за Україну, то нехай переходять до Православної церкви України, чому вони відмовляються та тягнуть? Значить вони проти України і їм не місце у нас”.

    Своєю чергою Тетяна Ласька вважає, що в Україні не має бути проросійських церков:

    “Не потрібна в Україні російська церква, де моляться за чужого президента та за здоров’я тих, хто вбиває наших захисників. Куди вони спрямовують гроші, які їм несуть парафіяни? Проти України та на підтримку російських солдатів, які вбивають мирне населення. Про який московський патріархат може йти мова? Вони воюють проти нас, знущаються з українців”.

    Зі слів міського голови, із початку війни на Тальнівщині в селі Майданецьке церква перейшла до Української за ініціативи священника. Ще у двох парафіях ініціювали перехід до ПЦУ:

    “У селі Веселий Кут в 2022 році, як почалася війна, громада вирішила і вони проголосували проти священника. Там тепер новий, проукраїнський. Тобто загалом на Тальнівщині нині дві парафії перейшли в Українську православну церкву”.

    Василь Сідько додав: у місцевого самоврядування немає повноважень на повну заборону московського патріархату:

    “У нас немає повноважень, щоб заборонити московську церкву, але ми можемо анулювати попереднє рішення сільської ради про виділення землі, ми можемо забрати землю, де побудовані церкви. Рішення про заборону московського патріархату в Україні мають ухвалити народні депутати”.

    Найсвіжіше

    Популярне