П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    Не вигідно державі: комітет Ради ухвалив рішення щодо Почаївської лаври

    Комітет Верховної Ради з гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити проєкт постанови про звернення до Кабміну з пропозицією розірвати з УПЦ (в єдності з МП) договір оренди комплексів споруд Свято-Успенської Почаївської лаври і повернути її державі. Договір з УПЦ (МП) не вигідний державі, зазначили в комітеті ВРУ.

    Про це повідомила заступник голови комітету Євгенія Кравчук у Facebook у п’ятницю, 7 квітня.

    “На сьогоднішньому засіданні комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендували до ухвалення (з правками комітету) проект постанови щодо перевірки дотримання Почаївською Свято-Успенською лаврою умов договорів про безоплатне користування культовими будівлями та іншим майном, що є державною власністю”, – написала вона.

    На її думку, договір з УПЦ (МП) про оренду Почаївської лаври максимально незбалансований і не вигідний державі.

    “На жаль, Почаївська лавра перетворилася на “острів”, куди не допускають ні міністерські перевірки, ні громадський контроль. Ми переконані, що українська святиня має бути звільнена від заручників ворожої релігійної організації шляхом розірвання з УПЦ МП договору безоплатного користування та проведення відповідної перевірки”, – додала Кравчук.

    Почаївська лавра – друга після Києво-Печерської найбільша православна святиня України, розташована у Тернопільській області. Це комплекс з 18 споруд. Зокрема, на її території розташований Свято-Успенський собор і Почаївська духовна семінарія. Лавра у Почаєві належить державі, але з 2003 року була передана в безкоштовне користування УПЦ (МП) на 49 років – до 2052 року.

    Нагадаємо, раніше ВРУ пояснила намір скасувати оренду з УПЦ (МП). Євгенія Кравчук також повідомляла, що держава розслідуватиме незаконне будівництво на території нижньої лаври та Почаєва.

    Найсвіжіше

    Популярне