Неділя, 5 Травня, 2024
Бiльше

    У Хмельницькому ще один храм перейде до ПЦУ. Що думають прихожани та учасники зборів

    Близько тисячі людей 5 квітня проголосували за перехід релігійної громади церкви Різдва Пресвятої Богородиці, що у Хмельницькому, з УПЦ (що в єдності з МП) до ПЦУ.

    Про це розповів голова лічильної комісії Віталій Присяжнюк.

    Сталося це на зборах біля церкви, де й зібралася громада. Там тривають описи внутрішнього рухомого і нерухомого майна, яке є на території церкви. Після опису храм опечатають та подадуть документи на перереєстрацію релігійної громади у складі Православної церкви України.

    Голова лічильної комісії, депутат міської ради Віталій Підгайчук каже: “Нас кілька чоловік прийшло сюди переговорити зі священником, аби він перейшов до ПЦУ (Православну церкву України). Нас було почали виштовхувати”.

    В той час, як прихожани співають молитовні пісні, натовп скандує: “Геть московського попа!”.

    Протоієрей Михаїл (УПЦ) говорить: “Я такий же українець, я відношення до Росії не маю і також засуджую патріарха Кіріла. Для чого ця бійня сьогодні? Це принесе користь українцям? Це, навпаки, на руку москалям”.

    Прихожанка храму Галина каже: “Вони хочуть забрати вашу домівку, це ніби прийшли до вас додому. Ми родина, ми сім’я, ми тут народилися, наші дітки з малесенького виросли”.

    Місцева жителька Галина Василівна підтримує перехід до ПЦУ: “Хочу, щоб церква була українська, щоб перейшла з Московського патріархату”.

    Комісія приймає статут в новій редакції.

    Місцева жителька Алла Дмитрюк говорить: “Я давно вважаю, що потрібно було зібрати ці підписи, з початком війни ще. Мій підпис давно вже мав бути поставлений тут. Ми – Україна, це наша держава, наша територія”.

    Прихожанин храму Володимир розповідає: “Цей храм ми з 1990 року реставруємо, опікуємося ним, ми всі православні, всі місцеві, тут чужих немає”.

    Місцева жителька Софія Магеровска каже: “Ми ж воюємо з нашими недобрими сусідами, чому ми маємо ходити тоді в їхню російську церкву?”.

    Капелан ПЦУ Даниїл Тарнавський каже: “Ми маємо єдину помісну православну церкву України з її предстоятелем, митрополитом Епіфанієм. На сьогоднішній день ми маємо цю церкву, вона є канонічна, вона є самокерована, вона не керується ніким ззовні. Наративи Москви працюють досить потужно, Росія запускає досить потужну пропагандистську машину. Вони працюють також і через церкву”.

    Найсвіжіше

    Популярне