П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Замість чіткого відмежування від РПЦ, в УПЦ (МП) будуть судитись у Європейських судах за лавру

    Замість того, щоб займати проукраїнську, патріотичну і державницьку позицію і однозначно відділитись від Московського патріархату, УПЦ (в єдності з МП) збирається судитись у європейських судах через Києво-Печерську Лавру.

    Про це заявив в інтерв’ю закордонним ЗМІ архієпископ УПЦ (МП) Сильвестр (Стойчев).

    «Ми не просто йдемо в суди, ми будемо йти в суди усіх можливих інстанцій – українських, європейських, всеєвропейських», – сказав архієрей, ігноруючи аргументи, через які держава не хоче бачити в головній святині УПЦ (МП).

    Він також повторив маніпулятивну тезу про “гоніння на Бога і Церкву”. За його словами, УПЦ (МП) також добиватиметься правосуддя у зв’язку з нібито дискримінацією своїх віруючих.

    Архієрей УПЦ (МП) наголосив, що вони мають право “захищати Лавру як свій дім”, попри розірвання оренди.

    «Київська духовна академія і семінарія була відновлена на території Києво-Печерської лаври у 1989 році – тобто до всіх тих договорів, які зараз згадуються і на які зараз посилаються. Безумовно, КДАіС розглядає Лавру не просто як місце свого постійного перебування, а як свій дім. І як усі громадяни, ми маємо потребу і навіть право відстоювати те, що є нашим домом. Тому всіма законними засобами ми будемо добиватися того, щоб залишатись у тих будівлях, які займає КДАіС», – зазначив представник УПЦ (МП).

    На запитання про зв’язки УПЦ (МП) з РПЦ Стойчев відповів, що зараз УПЦ (МП) нібито не має ніяких зв’язків з Московським патріархатом, а влада чомусь це не розуміє.

    “Собор, що відбувся в Феофанії, він чітко заявив про своє відмежування від Московського патріархату. Це неодноразово було сказано різними спікерами УПЦ на різних рівнях. Чому держава і деякі представники держави не чують це, або удають, що не розуміють це – це окреме питання. Ми неодноразово доказували, що в статуті УПЦ після травневого собору, що відбувся в Феофанії немає ніяких зв’язків з Московським патріархатом. Те, що нам постійно цим дорікають – це є частиною міфів і пропаганди, що створюються для того, щоб принизити і поставити в погане становище УПЦ”, – сказав архієпископ Сільвестр.

    Він не став згадувати в своїй відповіді експертизу ДЕСС, яка визнала зв’язок “УПЦ” із Московським патріархатом та назвала “УПЦ” структурним підрозділом РПЦ. Крім цього, Стойчев не згадав і за коментар архієрея УПЦ (МП) Климента (Вечері), який теж чітко сказав, що на Феофанії не було проголошено автокефалії (самостійності від РПЦ), бо це був би “розкол”. Крім цього УПЦ (МП) немає в диптиху автокефальних Церков і жодна помісна Церква не визнала “самостійність” УПЦ (МП).

    Нагадаємо, нещодавно патріарх РПЦ Кіріл назвав «Московським патріархатом» так звану УПЦ (МП) у листі до патріарха Єрусалимського Феофіла.

    Найсвіжіше

    Популярне