Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Митрополит ПЦУ Олександр передав двом університетам у Польщі у дар факсимільне видання Пересопницького Євангелія

    14 березня митрополит Переяславський і Вишневський Олександр передав примірник факсимільного видання Пересопницького Євангелія у дар Вроцлавському університету. Примірник прийняв ректор професор Роберт Олькевич.

    Як повідомляє пресслужба Переяславсько-Вишневської єпархії ПЦУ, Вроцлавський університет – один із найстаріших університетів Центральної Європи та один з найбільших університетів Польщі. Заснований у 1702 році. Пізніше з релігійного навчального закладу він перетворився на державне дослідницьке об’єднання, яке дало 9 лауреатів Нобелівської премії. Нині тут навчається приблизно 28 000 студентів на десяти факультетах.

    Цього ж дня митрополит Олександр презентував книгу директору інституту імені Оссолінських доктору філософії Лукашу Камінському.

    Національний інститут імені Оссолінських – один з найважливіших та найдавніших польських культурних осередків. Заснований у 1817 році у Львові, з 1945 року розташований у Вроцлаві. Інституція має багату бібліотечну колекцію, яка налічує 1 800 000 одиниць, серед них рукописи провідних польських письменників і поетів: Адама Міцкевича, Юліуша Словацького, Генрика Сенкевича та ін.

    14 березня фонди інституту поповнилися цінним виданням. Це примірник факсимільного видання Пересопницького Євангелія – видатного пам’ятника стародавньої української мови та мистецтва XVI століття, яке 15 років тому було здійснене з благословення Блаженнішого Митрополита Володимира (Сабодана; +2014).

    У заході взяв участь Генеральний Консул України у Вроцлаві Юрій Токар.

    Нагадаємо, митрополит ПЦУ Олександр провів низку офіційних зустрічей у Польщі. Також він зустрівся з православними українцями в Польщі.

    Фото: pereyaslav-eparchia.kiev.ua

    Найсвіжіше

    Популярне