П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Моляться за мир і одностайність: Грузинська Православна Церква зреагувала на акції протесту

    Патріархія Грузинської православної церкви виступила з першою від початку протестів у Тбілісі заявою.

    Про це повідомляє Грузія Online, передає Укрінформ.

    “Наша країна проходить найскладніший шлях становлення сильної держави, для чого нам потрібно бути дуже обережними як з боку державних інститутів, так і суспільства. Церква, як найбільший об’єднувач і благодійник нашого народу та країни, палко молиться за мир та одностайність”, – ідеться у заяві.

    У ГПЦ наголошують, що збереження мирного курсу та незалежності країни є “єдиною можливістю для прогресу”: “Поляризуючі радикальні заяви ми вважаємо спробою порушити мир, хоч би з якого боку вони поширювалися, особливо з боку духовенства”.

    При цьому зауважується, що в соцмережах циркулюють проповіді та окремих священнослужителів, які “зачіпають політичні теми, чи то надмірна “симпатія” до північного сусіда, чи радикальна критика держави”.

    У зв’язку з цим ГПЦ заявляє, що такі настанови “чуже офіційному баченню церкви та загалом християнському духу, що неодноразово озвучувалося в офіційних позиціях патріархії та в особистих висловлюваннях католикоса-патріарха всієї Грузії про шлях євроінтеграції”.

    У Грузії парламентська більшість вранці 9 березня оголосила, що відкликає з парламенту законопроєкт про «іноагентів», що здійняв хвилю акцій протесту в країні та занепокоєння західних партнерів.

    Про це йдеться в заяві правлячої партії «Грузинська мрія».

    На думку партії, рішення ухвалили у звʼязку з «поточними політичними процесами навколо закону» та після консультацій між політрадою «Грузинської мрії», «Народної сили» та депутатами парламентської більшості.

    «Грузинська мрія» вважає, що «машина брехні змогла представити законопроєкт у негативному світлі і ввести в оману певну частину громадськості», законопроєкт був «наклеєний на хибний ярлик російського закону» і його ухвалення в першому читанні було «представлено як відхилення від європейського курсу в очах частини суспільства».

    Представництво Євросоюзу в Грузії підтримало рішення відкликати законопроєкт.

    «Ми вітаємо заяву правлячої партії про відкликання законопроєкту про «іноземний вплив». Ми закликаємо всіх політичних лідерів Грузії відновити проєвропейські реформи інклюзивним та конструктивним чином для досягнення статусу кандидата [на вступ до ЄС]», — йдеться у заяві представництва у Twitter.

    Уночі з 8 на 9 березня у Грузії тривали протести проти цього законопроєкту. У Тбілісі поліція застосовувала сльозогінний газ та водомети, демонстранти кидали каміння, підпалювали сміттєві баки, зводили барикади.

    Найсвіжіше

    Популярне