Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Новий китайський додаток «Smart Religion» вимагає від віруючих реєстрації для відвідування богослужінь

    Правозахисна група, що працює в Китаї, повідомляє, що віруючі в густонаселеній китайській провінції тепер повинні реєструватися в державному додатку, щоб відвідувати богослужіння.

    Християнська благодійна організація ChinaAid, що базується в США, повідомила 6 березня, що релігійний департамент уряду провінції Хенань розгортає систему, за якою всі віруючі повинні робити онлайн-запис, перш ніж вони зможуть відвідувати служби в церквах, мечетях або буддистських храмах, передає Духовний Фронт України з посиланням на catholicnewsagency.

    Бронювання здійснюється через додаток «Smart Religion», розроблений Комісією з етнічних і релігійних справ провінції Хенань. За даними ChinaAid, заявники повинні заповнити особисту інформацію, включаючи ім’я, номер телефону, державний ідентифікаційний номер, постійне місце проживання, рід діяльності та дату народження, перш ніж вони зможуть зробити бронювання. Ті, кому дозволено відвідувати храм, також мають виміряти температуру (це означає, що додаток може бути певним чином пов’язаний з обмеженнями щодо COVID-19), і показати код бронювання.

    Згідно з урядовим опитуванням 2012 року, в провінції Хенань, розташованій у східно-центральній частині країни, проживає одна з найбільших груп християнського населення в Китаї – аж 6%. Комуністичний уряд Китаю офіційно є світським, і те ж опитування показало, що лише 13% з 98-мільйонного населення провінції Хенань належать до організованої релігії.

    Ставлення Китаю до релігії

    Китайський уряд технічно визнає католицизм однією з п’яти релігій у країні, але існує підпільна католицька церква, яка переслідується та лояльна до Риму. Схвалені урядом католицькі церкви, з іншого боку, мають порівняно більшу свободу віросповідання, але стикаються з іншими проблемами, включаючи тиск з боку уряду щодо цензури деяких католицьких вчень, одночасно включаючи китайський націоналізм і любов до партії в проповіді. У Китаї стежать за віруючими всіх віросповідань.

    ChinaAid повідомила, що існує занепокоєння, що люди похилого віку з меншою технічною підкованістю можуть бути ізольовані від підписки на релігійні служби, але чиновники сказали, що персонал допоможе їм у цьому.

    У ChinaAid заявили, що розробка та впровадження програми є частиною зусиль комуністичного уряду щодо «суворого комплексного управління релігією», зокрема шляхом збору даних про віруючих. Група також висловила стурбованість тим, що введення цього додаткового бар’єра відверне людей від сповідування релігії.

    «Ці заходи управління випливають не з наміру захистити релігійні права релігійних людей, а радше є засобом для досягнення політичних цілей», — написала група.

    «Китайська газета Henan Daily повідомила, що 24 лютого цього року Чжан Леймін, член Постійного комітету партії провінції Хенань і голова робочого відділу Об’єднаного фронту, звернувся до Етнічного та релігійного комітету провінції для розслідування та зазначив, що необхідно суворо керувати релігією всеосяжним чином, об’єднати і скеровувати більшість віруючих, щоб вони неухильно слідували Комуністичній партії Китаю».

    Католицька Церква зазнає переслідування

    У 2017 році в провінції Хенань урядовці зруйнували католицьку церкву, а також затримали десятки людей. Як повідомляється, уряд визнав церкву “незаконною спорудою” і наказав її ліквідувати. Церковне майно, а також майно парафіян було конфісковане. Комуністична партія Китаю також стверджувала, що церква не сплатила “плату за користування дорогами”.

    У квітні 2016 року Лі Цзянгун, пастор у Чжумадяні, іншому місті провінції Хенань, втратив дружину, коли подружжя намагалося врятувати свою домашню церкву від бульдозерів під час знищення церкви за наказом уряду. Згідно з останнім щорічним звітом Комісії США з міжнародної релігійної свободи, він «ледве уникнув» смерті.

    Найсвіжіше

    Популярне