П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Єрарх РПЦ в Литві хоче продовжити посвідку на проживання

    Митрополит Інокентій, громадянин Росії, який очолює Російську Православну Церкву в Литві, хоче продовжити дозвіл на проживання в Литві.

    Як повідомляє сайт LRT, Інокентій вже подав необхідні документи, в яких заявив, що не підтримує війну, розпочату Росією, і зазначив, що Крим належить Україні. Дозвіл на проживання єпископа буде продовжено, якщо Департамент державної безпеки України підтвердить, що ця особа не становить загрози національній безпеці Литви.

    Директор департаменту міграції Евеліна Гудзінскайте не спростувала цю інформацію, яка є в розпорядженні ЗМІ. За її словами, Департамент міграції не отримував жодної інформації про те, що Інокентій становить загрозу державній безпеці.

    “На даний момент ми не отримали жодної інформації від трьох установ про те, що ця людина становить загрозу державній безпеці або громадському порядку. Якщо ми отримаємо таку інформацію, Департамент міграції відреагує відповідним чином. Ми не є органом кримінальної розвідки, тому приймаємо рішення на основі інформації від спецслужб”, – сказала Гудзінскайте в коментарі для ЗМІ.

    Сам Інокентій опублікував публічне звернення до вірян країни, заявивши, що його церква рішуче засуджує “війну Росії проти України”. У публічному зверненні йдеться про те, що вони моляться до Господа, щоб війна швидше закінчилася, а також висловлюють своє несхвалення позиції Московського Патріарха Кіріла.

    Минулого року литовські священнослужителі Володимир Селявко, Віталіс Моцкус, Віталіс Даупарас, Гінтарас Сунгайла і Георгіос Ананьєв, які належать до Церкви святого Інокентія, були позбавлені сану після того, як розкритикували Московського Патріарха Кіріла за його участь у війні проти України.

    Вселенський Патріархат розглянув апеляцію згаданих кліриків, після чого відновив їх у священичому служінні та прийняв під свій омофор. Інокентій не прийняв рішення Вселенського Патріархату.

    Міністерство внутрішніх справ Литви заборонило Патріарху Московському Кирилу в’їзд до Литви через його підтримку війни.

    Найсвіжіше

    Популярне