Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Екзарх Вселенського Патріарха в Україні відвідав концерт «Солідарні з Україною», що відбувся у Варшаві

    У четвер, 23 лютого, єпископ Команський Михаїл, щоб висловити свою підтримку захисту свободи та незалежності України, на запрошення віцепрем’єра Міністра Культури та національної спадщини Польщі – пана Пьотра Ґлінського (Piotra Glińskiego) відвідав Концерт «Солідарні з Україною», присвячений до перших роковин повномасштабного російського вторгнення. На заході, що відбувся на найбільшій польській оперній сцені — Національній опері у Варшаві вшанували пам’ять жертв війни та захисників України.

    Про це повідомляє Місія «Ставропігія Вселенського Патріархату в Україні».

    Єпископ Команський підкреслює важливість підтримки та солідарності з Україною в цей складний період її історії. Екзарха Вселенського Патріарха супроводжували його радник Патрик Панасюк – голова фондації «Hagia Marina», та помічник Олександр Єфременко.

    Захід також відвідали представники польського уряду на чолі з прем’єр-міністром Матеушем Моравецьким та посол України Василь Зварич, який зачитав лист від президента України Володимира Зеленського.

    Єпископ Команський приєднався до інших гостей концерту, щоб вшанувати пам’ять про жертв цієї війни та віддати шану тим, хто продовжує боротися за свободу та демократію в Україні.

    Цей концерт став важливою подією для української та польської спільноти в роковини вторгення Росії в Україну. Єпископ Команський відтак показав свою підтримку та солідарність з Україною у цей важливий момент її історії та висловлює вдячність Польщі та польському народу за братню допомогу Україні та її багатостраждальному народу в протистоянні агресору.

    На концерті виступили хор та оркестр Великого театру – Національної опери під музичним керівництвом Міхала Клаузи та Молодіжний академічний оркестр (МАСО) з Харкова “Слобожанський” під керівництвом Юрка Дибала. До складу оркестру входять одні з найталановитіших молодих музикантів з усієї України.

    У програмі концерту також прозвучала «Молитва за Україну» Валентина Сильвестрова, створена під час Євромайдану 2014 року. Також лунали гімни Польщі та України, а також «Va pensiero» з опери «Nabucco» Джузеппе Верді.

    Концерт відбувся під почесним патронатом Президента Республіки Польща Анджея Дуди.

    Міністр культури і національної спадщини Польщі підкреслив, що рік тому Росія напала на вільну, незалежну Українську державу з наміром знищити країну, націю та її культуру. Він додав, що українці готові стати на захист своєї незалежності, гідності та культури.

    Президент України Володимир Зеленський у листі, який зачитав посол України в Польщі Василь Зварич, подякував полякам за допомогу.

    “Польські дороги стали дорогами життя, якими тече допомога Україні. Польські міста і гміни дали притулок мільйонам наших співвітчизників. Дякую вам, польський народе, за це. Вірю, що незабаром ми разом здобудемо перемогу. Я знаю, що польська честь завжди буде фундаментальним джерелом сили для всієї Європи. Разом ми повинні спрямувати всю цю силу на перемогу над російською тиранією. Разом ми переможемо!” – написав президент Володимир Зеленський.

     

    Найсвіжіше

    Популярне