Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Старовинний костел у центрі Кременця вилучать із власності УПЦ (МП)

    Про заплановане вилучення з користування УПЦ (в єдності з МП) Свято-Миколаївського собору міста Кременець пишуть пропагандистські видання московського патріархату, передає сайт realno.te.ua

    Зазначається, що Кременецько-Почаївський державний історико-архітектурний заповідник повідомив настоятеля Свято-Миколаївської громади УПЦ (МП) міста Кременець про відмову продовжувати договір користування Свято-Миколаївським собором, який є пам’яткою архітектури національного значення. У постанові вказано про вимогу покинути культові приміщення до 13 лютого 2023 року. Також повідомляється, що на території Свято-Миколаївського собору розміщено Кременецьке регентське училище.

    Згідно з даними офіційного сайту Кременецько-Почаївського ДІАЗу, громада УПЦ МП використовувала приміщення собору на безоплатній основі. За цей час споруда неодноразово ставала об’єктом критики через «варварські» методи реставрації, які використовували представники УПЦ московського патріархату. Так, замість автентичного купола ренесансно-барокового стилю на колишній костел встановили характерний для московського стилю у формі «цибулини».

    Миколаївський собор і чернечий корпус є ансамблем колишнього францисканського монастиря з костелом і дзвіницею, спорудження яких у Кременці тривало протягом ХVII-XVIII ст.

    У 1606 році тут поселилися католицькі ченці францисканського ордену. Після польського повстання 1830-1831 рр. за розпорядженням російського царя Миколи І францисканський монастир закрили. Влітку 1832 року царський уряд передав Російській православній церкві старовинні споруди закритого ним францисканського монастиря і в грудні 1832 року колишній монастирський костел освятили в Миколаївський собор, яким зараз користується УПЦ (МП).

    “Реставрація” куполу / Фото: www.0352.ua

    Найсвіжіше

    Популярне