Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Відхрестіться від країни-агресора, піддайте анафемі Путіна, гундяєвих і покидків, які привели війну, – Данілов про УПЦ (МП)

    Одним законом релігійну організацію ніхто в Україні не забороняє.

    Секретар РНБОУ Олексій Данілов в коментарі Радіо Свобода закликав не плутати ситуації.

    “Давайте називати речі більш коректно. Якщо організація має зв’язки з країною-агресором, вона не має права працювати на нашій території. Зробіть переоформлення, відхрестіться від країни-агресора, піддайте анафемі Путіна, гундяєвих і всіх цих покидьків, які на сьогодні принесли війну на нашу територію, будь ласка, працюйте. Ніхто, я ще раз наголошую, ніякі церкви, ніякі установи не має права закривати. Але ще раз наголошую, якщо ви маєте зв’язки з країною-терористом, якщо ви славите її керівництво, якщо ви славите гундяєвих, путіних і тощо, то я розумію (і це не тільки моя точка зору, будь-якого громадянина) вони тут не мають права працювати. І все”.

    За словами Данілова, якщо організація має зв’язки з країною-агресором, то вона не має права працювати на території нашої країни.

    “Якщо по-людськи це розповісти людям. Так воно зветься. Якщо у вас устав, статутні документи – там вважається, що у вас «хресна мати» (чи як воно там зветься?) є у Москві, то нас це абсолютно не влаштовує. От і все. Перереєстровуйте документи. Як ви там вже далі будете, те, що стосується і канонічності, те, що стосується інших речей, чи є у вас томос, чи є у вас інші документи, то це вже інша справа, це вже інша складова всієї цієї процесії”, кеже секретар РНБО.

    Якщо вони цього не зроблять, вони не будуть мати права працювати на території нашої країни як релігійна установа. І все. Це стосується не тільки їх. Це ж стосується всіх інституцій, ще раз наголошує Данілов.

    Секретар РНБО заявив, що незважаючи на те, що в УПЦ (МП) багатотисячна чисельна паства є в Україні, держава заплющували очі на те, що вони цілують в лоба Путіна і хрестяться на Гундяєва не буде.

    “Більше того, я можу сказати, що з 1991 року були величезні помилки зроблені, коли саме цій інституції видавалася величезна кількість земельних ділянок. Це відбувалося майже по всій Україні. І на сьогодні вони хизуються, що у них є приходи. І рахують, що саме вони Московського патріархату. Там дуже непроста ситуація. Ви майте на увазі, що це ж не їхня власність. Це власність релігійної громади, яка розташована на території тієї чи іншої громади. І саме вона має визначатися, яка церква має бути, з ким вони мають молитися, як мають відбуватися ті обряди і ті речі, які не заборонені нашим законодавством. Забороняти релігію – це якась повна дурня. Якщо людина має бажання спілкуватися з Богом через посередників, то вони обирають цих попередників і ходять до них. Інша справа – наші. Це вже не моя справа. І це кожна людина визначає собі самостійно. До 1 лютого всі ми з вами все побачимо. Ми постійно хочемо відразу і з сьогодні на сьогодні. Але життя по-іншому влаштоване. Якщо б ми з 1991 року всі спільно будували нашу Україну, а не займалися тими питаннями, які, так сталося, були у нас на порядку денному, у нас, мабуть, була б інша країна і ми на сьогодні не перебували б у тій ситуації, в якій перебуваємо, сказав посадовець.

    Найсвіжіше

    Популярне