Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Священник ПЦУ закликає перейменувати вулицю Лаврську на честь гетьмана Мазепи

    Відновити справедливість та повернути вулиці Лаврській ім’я гетьмана Мазепи закликає священник ПЦУ Михайло Омельян.

    «Ми взмозі спільними зусиллями відновити справедливість — замість нав’язаної Церквою московського патріархату і режимом януковича назви Лаврська повернути вулиці ім’я Івана Мазепи. Він один з видатних державних діячів в історії Українського народу та меценат, який розбудовував Києво-Печерську Лавру», – йдеться в дописі священника.

    Він також закликав підписати петицію про перейменування вулиці Лаврська на вулицю Івана Мазепи.

    Автор петиції Андрій Лупка зазначає, що проблема не в самій назві вулиці, а в тому, хто і яким чином її нав’язав киянам. В 2010 році на прохання голови російської православної церкви владіміра гундяєва (також відомий як патріарх кірілл) напередодні його візиту до Києва депутати Київради перейменували частину вулиці Івана Мазепи на Лаврську. Оскільки візит гундяєва був запланований на 20 липня 2010 року, партія регіонів разом з блоком черновецького незаконно протиснули рішення про перейменування всупереч Регламенту Київради та вимогам законодавства.

    Не було громадського обговорення цього питання, а також не було розгляду на комісії з питань найменувань та профільних депутатських комісіях. Таким чином було порушено право киян на здійснення місцевого самоврядування на догоду московській церкві та правлячій партії регіонів. Акції протесту проти такого свавілля, численні звернення від громадськості не були почуті, і рішення не було скасовано. Після Революції Гідності громадськість неодноразово порушувала питання повернення імені Мазепи, однак без результатів.

    Нагадаємо, Міністерство юстиції перевірить договір УПЦ (МП) на оренду майна нижньої Києво-Печерської лаври. Також радник голови ОП запевнив, що в Україні більше не буде двох Церков.

    Найсвіжіше

    Популярне