Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    Не тільки у Києві порушували угоду: УПЦ (МП) може втратити доступ до Почаївської лаври

    Почаївську лавру УПЦ (що в єдності з МП) отримала в оренду аж до 2052 року, однак вони неодноразово порушували умови договору оренди, а це може призвести до його розірвання.

    Про це в коментарі для “Еспресо.Захід” заявив настоятель Свято-Троїцького духовного центру протоієрей ПЦУ Микола Зінкевич.

    Як він розповідає, від громадської ради при Тернопільській ОВА, до якої він входить, вже надіслали звернення до парламенту – просять ініціювати розслідування щодо законності договору оренди.

    “Дозвіл оренди отриманий з багатьма порушеннями. Скажімо, коли робили оцінку майна, то вона нібито становила 1,2 млн грн. 1 мільйон і 200 тисяч гривень – уся Почаївська лавра! Тут уже виникає багато питань і сумнівів. Адже, навіть якщо не говорити про духовну цінність святинь, то все одно одна ікона, що там висить, може коштувати дорожче. Убранство самої ікони сягає шалених сум, адже вони обрамлені у дорогоцінне каміння”, – пояснює отець.

    Також він наголошує, що орендарі лаври не дотримувались елементарних умов охорони архітектурної спадщини.

    “На території заповідника, який входить до спадщини ЮНЕСКО, побудовані нові будівлі. Треба уважно переглянути дозволи на будівництво, бо до нього виникає чимало питань. Ми хочемо з’ясувати, хто дав їм дозвіл на території спадщини ЮНЕСКО, в заповіднику будувати новий храм. Тому ми просимо провести розслідування, зібрати комісію. А якщо вони будували, роблячи ушкодження для архітектурної пам’ятки, то хто їм давав дозвіл на продовження оренди?” – зауважує він.

    За його словами, є достатньо юридичних підстав, щоб розірвати договір оренди й наголошує – треба пам’ятати та про політичні моменти.

    “Чому УПЦ підтримує російську церкву, поминає російських отців, які підтримують політику держави-агресора? Якщо вони не можуть абсолютно від’єднатись від російської церкви (а вони не можуть, бо все одно звершують свою зовнішню діяльність через російську церкву), то треба змінити назву цієї церкви. Відповідний закон вже ухвалили. Щоб так і було чітко вказано, що це – Російська православна церква в Україні. Тоді вони принаймні не зможуть обманювати людей”, – підсумував священник.

    Найсвіжіше

    Популярне