Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Окупанти не встигли вкрасти з Херсонського музею надгробки османської доби

    У Херсонському краєзнавчому музеї після окупації збереглися поміж іншого дві унікальні пам’ятки. Перша — надгробок імама Халіла-ефенді з мечеті султана Баязида II Аккерманської фортеці. Друга — мармуровий надгробок, привезений колись із Бендер, з могили Омера-паші, який помер там 1775 року.

    Про це повідомив ректор Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К. Ушинського, доктор історичних наук Андрій Красножон, передає «Іслам в Україні».

    Як пояснює учений, статус паші в Османській імперії — щось на кшталт сучасних генералів. Дата смерті на надгробку та район виявлення пам’ятника говорять про те, що він мав би жити на території, вже зайнятій російськими військами, а для великого чину османської армії це можливо лише за умови, якщо той був військовополоненим.

    «Омер-паша виявився тим самим трьохбунчужним „генералом“ та губернатором Кутах’ї, що його 17 вересня 1773 року російські війська захопили в полон на Нижньому Дунаю. Йому дали свободу за підсумками Кучук-Кайнаджирського мирного договору, але він помер незабаром десь «у районі Бендер». Надгробок Омера-паші, знайдений І. Стемпковським у цих місцях за 130 років і переданий до Херсону», — розповідає науковець.

    Російські загарбники вкрали з Херсона дуже цінні фонди обласної бібліотеки ім. Гончара, а також вивезли майно з Херсонського художнього музею імені Олексія Шовкуненка. Окупанти вивезли всі фонди Каховського історичного музею до тимчасово окупованого Криму.

    Найсвіжіше

    Популярне