П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    П’ять запитань про Різдво Христове

    Цього року Православна Церква України дозволила своїм парафіям святкувати Різдво 25 грудня, якщо бажання виявлять настоятель і громада. Це сміливий експеримент, який, втім, усуває питання та невдоволення тих громад, котрі давно спонукають Церкву перейти на новий календар.

    І цей експеримент знову актуалізував питання всього нового календаря (бо якщо бути послідовними, тоді слід приводити у відповідність до нового календаря, пересувати на два тижні назад, цілу низку свят і запроваджувати зміни у традиції святкувань), повідомляє Укрінформ.

    Після Томосу, аби спонукати до реформи, Верховна Рада України визначила 25 грудня державним вихідним. Тоді соціальні психологи, та й філософи, відзначили спритність влади, яка і в такий спосіб продовжила відхід від РПЦ. Дай людям вихідний, – і Різдво перестане бути польським чи католицьким, і люди підуть у храм та звикатимуть святкувати з усіма, — міркували вони.

    КОЛИ ПРАВИЛЬНІШЕ СВЯТКУВАТИ: 25-ГО ЧИ 7-ГО?

    Дату 25 грудня обчислюють вже з 5 століття нашої ери астрономи, освічені монахи, богослови, історики церкви і світські історики. Відштовхуються від таких євангельських вказівок, як дати правління та смерті Ірода, час перепису населення, а також таке астрономічне явище, як Вифлеємська зірка. А нещодавно один із українських релігієзнавців В’ячеслав Горшков у своїй різдвяній лекції, навіть і не заглиблюючись у дитинство людства, відзначив відносну точність різдвяної дати 25 грудня.

    СКІЛЬКИ ПАРАФІЙ ПЦУ ЗАХОТІЛИ СКОРИСТАТИСЯ ЕКСПЕРИМЕНТОМ І СВЯТКУВАТИ РІЗДВО 25 ГРУДНЯ?

    Точного числа парафій ПЦУ, які оголосили про те, що святкуватимуть 25 грудня, не названо. Рішення мало прийматися на зібранні громади після літургії. Але, за поверховим опитуванням автора, відомо, що кияни та жителі міст вирішили святкувати або обидві дати, або 25 грудня. Так 25 грудня святкуватиме відома парафія на честь Собору Київських святих на Почайні, парафія святої Софії святкуватиме обидві дати. Відомо також, що у канцелярії митрополії ПЦУ лежать прохання від окремих громад, котрі просять як експеримент перейти повністю на Новоюліанський календар. У соцмережах користувачі, які святкують Різдво, намагаються з’ясувати, в якому саме храмі відбудеться Різдвяне Богослужіння. Цьогоріч 25 грудня припадає на неділю, тож служби будуть у всіх храмах. Не виключено, що Різдвяна служба буде у храмі Іоана Богослова на території Михайлівського монастиря.

    Втім складається враження, що у переважній більшості українських сіл святкуватимуть 7 січня.

    ЯК СВЯТКУЄ КАТОЛИЦЬКИЙ СВІТ? І ПРАВОСЛАВНИЙ?

    Більшість християнського світу – римо-католики та протестанти Європи і США – живуть за григоріанським календарем. Серед православних церков більшість (9 із 15) також користуються григоріанським, а тому святкують Різдво 25 грудня. Виняток становлять Російська, Польська, Єрусалимська, Сербська та Грузинська церкви. Ну, і Україна в транзиті. Ці церкви святкують Різдво за старим стилем, тобто 7 січня, як і православні церкви України.

    На сьогодні в Україні, за даними ЗМІ, налічується близько 11 тисяч католицьких і протестантських громад (майже 30% від усіх релігійних організацій України), які святкують Різдво 25 грудня.

    Греко-католики, в особі свого очільника Блаженнішого Святослава, сказали, що готові змінювати, але весь календар одночасно. “Різдво— це цілий період літургійного року. Тому його потрібно відповідно організовувати й переживати. Не можна змінювати дату лише одного свята. Нам потрібна всеохопна, цілісна реформа, що потягне за собою зміну всіх інших дат нерухомих свят у літургійному році. Миколая буде 6 грудня, а День українського війська на Покров — 1 жовтня».

    ЧИ ВІДОМО КОЛИ БУДЕ ПРОДОВЖЕННЯ КАЛЕНДАРНОЇ РЕФОРМИ У ПЦУ?

    Поки що офіційно ПЦУ не оголосила про старт реформи як про велику кабінетну роботу. Але хто знає, можливо, ПЦУ подасть приклад запровадження календарної реформи як ініціативи знизу. Вже цьогоріч 6 грудня українські соцмережі День Збройних Сил України «присмачували» вітаннями до Святого Миколая (за новим стилем). А паралельно запитували, чи почнемо ми святкувати Покрова на два тижні раніше. Тішить, що значна частина суспільства усвідомлює: реформа – не зміна однієї дати. Тож, можливо, кабінетна робота та утвердження всього Синодом із приведення нового календаря у відповідність до новоюліанського стилю буде просто оформленням прийнятих у громадах рішень.

    ЩО РОБИТИ 25 ГРУДНЯ, ЯКЩО ТИ СВЯТКУЄШ 7-ГО?

    Соціологи пишуть, що кількість бажаючих святкувати за новою датою щороку збільшується. Але окрім підготовки до власне реформування календаря, бажаною була б і спільна робота християнських конфесій. Приміром, певна спільна комісія ПЦУ та УГКЦ. Такий спільний перехід був би на користь єдності. Ну, а поки що і старостильникам, які не святкуватимуть 25 грудня, і новостильникам радять подбати про нові різдвяні традиції. Навідуватися до друзів, з якими можеш посвяткувати, приєднуватися до організаторів благодійного обіду, на який запрошують самотніх людей. Зрештою, можна долучатися до будь-яких ініціатив, що наближають нашу Перемогу. Справа Божа, як не крути.

    Найсвіжіше

    Популярне