П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Назвав Україну «Малоросієй»: на Вінниччині оголосили підозру очільнику єпархії УПЦ (МП)

    На Вінниччині очільнику однієї з єпархій УПЦ (що в єдності з МП) повідомили про підозру у розпалюванні релігійної ворожнечі.

    Про це повідомляє пресслужба Вінницької обласної прокуратури.

    “За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури повідомлено про підозру очільнику однієї з єпархій Української православної церкви на Вінниччині в умисних діях, спрямованих на розпалювання релігійної ворожнечі, образи почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями, вчинених службовою особою (ч. 2 ст. 161 КК України)”, – йдеться у повідомленні.

    Згідно з повідомленнями, архієрей, керуючись проросійськими ідеологічними мотивами, усвідомлюючи протиправність своїх дій, розмістив на вебсайті з російським доменом російськомовну статтю “С открытым шлемом, без забрала. Заметки на полях последних событий в православном мире” власного авторства. Стаття також була опублікована на офіційному сайті єпархії, якою керує підозрюваний, та в соціальних мережах для загального доступу.

    У публікації очільник єпархії, зокрема, заперечує самостійність Православної церкви України, називає її священників “самосвятами-раскольниками”, Україну у статті він називає “малороссией” та вважає, що її захопив патріарх Константинопольський Варфоломій І. Водночас підозрюваний вважає істинною церквою “московский патриархат”, який, на його думку, має панувати у православному християнстві.

    Протиправний зміст публікації священнослужителя-посадовця досліджено та підтверджено спеціальною експертизою.

    Санкцією статті передбачено покарання у вигляді штрафу або позбавлення волі на строк від двох до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

    Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчим відділом УСБУ у Вінницькій області.

    Як відомо, Служба безпеки викрила керуючого однієї з єпархій УПЦ (МП) на Вінниччині, який виправдовував агресію рф і розпалював міжконфесійну ворожнечу серед вірян. Митрополит на власному інтернет-ресурсі розміщував публікації, які містять заклики до розпалювання міжконфесійної ворожнечі.

    Найсвіжіше

    Популярне