Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Міністр Ткаченко пояснив, що означає реєстрація монастиря ПЦУ в Лаврі

    Відбулась реєстрація юридичної особи ПЦУ на території Національного заповідника Києво-Печерська лавра, в монастирі, який розташований навпроти території Верхньої лаври і входить до відання заповідника. Наразі мова не йде про передачу.

    Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у Фейсбуці.

    «Юридична особа Свято-Успенська Києво-Печерська лавра (чоловічий монастир) УПЦ (МП) зареєстрована багато років тому за адресою вул. Лаврська, 15 (Нижня лавра). Новостворена юридична особа Свято-Успенська Києво-Печерська лавра (чоловічий монастир) УПЦ (ПЦУ) зареєстрована за адресою вул. Лаврська, 14 (Церква Феодосія Печерського, що безпосередньо поруч із Верхньою лаврою). На це є належна згода Національного заповідника Києво-Печерська лавра», – написав очільник Мінкульту.

    Ткаченко наголосив на тому, що реєстрація нової юридичної особи не створює нових майнових прав.

    «Церква Феодосія Печерського та корпуси в межах мурів довкола неї перебували в користуванні ПЦУ і до реєстрації в ньому нової юридичної особи ПЦУ. Власність всієї Києво-Печерської лаври перебуває у володінні держави, але обтяжена угодами, укладеними в різні часи та на різних умовах», – зазначив Ткаченко.

    Міністр нагадав, що згідно рішення РНБО Кабінету Міністрів України доручено забезпечити у двомісячний строк перевірити наявність правових підстав та дотримання умов користування релігійними організаціями майном, яке перебуває на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

    Також президент України Володимир Зеленський взявся за УПЦ МП після зміни керівника СБУ і консультації з Єленським.

    Найсвіжіше

    Популярне