Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    “Технічно це майже неможливо”, — Горєвой про можливість заборони діяльності УПЦ МП через суд

    Заборонити діяльність УПЦ (та, що в єдності з МП) через суд “технічно майже неможливо”, — про це у телеефірі розповів релігієзнавець та директор ГО “Центр релігійної безпеки” Дмитро Горєвой. Водночас, на думку експерта, це не виключає імовірність обшуків у закарпатських церквах УПЦ (що в єдності з Московським Патріархатом).

    Релігієзнавець Дмитро Горєвой заявив, що вплив церков Московського Патріархату на Закарпатті є сильним.

    “Зараз це ледь не найбільша за кількісними показниками релігійна інституція, на другому місці чисельністю на Закарпатті — греко-католики. На Закарпатті багато впливу промосковських церков. Наприклад друга особа в УПЦ (МП), яка є “смотрящою” від Москви, і формує ці всі промосковські меседжі, наративи та політики, митрополит Антоній Паканич — сам уродженець Закарпаття. Закарпатські священники є одним з потужних кланів всередині московської патріархії, про що писали російські релігійні оглядачі”, — розповів Дмитро Горєвой.

    За словами релігієзнавця історія церков московського патріархату на Закарпатті починається з часів Другої світової війни.

    “На Закарпатті взагалі дуже потужним є вплив московського патріархату. Хоча тут МП вперше з’явився під час Другої світової війни. Вони просто анексували ці території, перепідпорядкували Московському патріархату, бо там до цього була сербська церква. Ще раніше — Київська митрополія у складі константинопольського патріархату, але московського патріархату до Другої світової війни там ніколи не було”, — заявив Горєвой.

    Також він повідомив, що УПЦ (МП) на Закарпатті можуть бути одними з претендентів на перевірки з боку СБУ. Водночас, заявив, що наразі технічно неможливо у судовому порядку заборонити УПЦ (МП) на території України.

    “В нас церква немає статусу юридичної особи. Натомість, статус юридичної особи має кожна окрема парафія. Чинним законодавством передбачено, що заборона релігійної організації передбачена виключно у судовому порядку. Тобто, треба зібрати докази, є вичерпний перелік пунктів. Технічно — це майже неможливо”, — розповів релігієзнавець.

    За його словами, заборони можна досягти, якщо внести доповнення у законодавство про те, що релігійні організації можуть бути ліквідовані виключно законом.

    Найсвіжіше

    Популярне