П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    У Вінниці предстоятель ПЦУ очолив літургію, під час якої піднесли молитви перед образом Богородиці «Іверська-Мирненська (Мироточива)»

    Блаженнійший митрополит Епіфаній очолив Божественну літургію у старовинному, 270-літньому Спасо-Преображенському кафедральному соборі міста Вінниці.

    За Божественною літургією предстоятелю автокефальної Української Православної Церкви співслужили Екзарх Вселенського Патріарха єпископ Команський Михаїл, архиєреї Православної Церкви України, місцеве та запрошене духовенство, повідомляє пресслужба ПЦУ.

    Блаженнійший митрополит Епіфаній возніс особливу молитву до Господа в час, коли Батьківщина в небезпеці. Також під час відправи лунали молитовні прохання за воїнів, які захищають Україну, за владу і наш народ та за спокій душ усіх полеглих оборонців Батьківщини й мирних жителів.

    Наприкінці богослужіння предстоятель, архиєреї, духовенство та вірні піднесли молитви перед чудотворним образом Пресвятої Богородиці «Іверська-Мирненська (Мироточива)».

    Блаженнійший митрополит Київський і всієї України Епіфаній звернувся із Першосвятительським словом.

    «Сьогодні ми по-особливому взиваємо до Бога та Його Пречистої Матері, щоби Вони допомагали нам у нашій непростій боротьбі. Але кожна боротьба завершується – і віримо, що з Божою допомогою завершиться вона нашою перемогою. Зло буде зупинене. Російська агресія буде подолана раз і назавжди. А ми поставимо крапку в цій кількасотлітній війні, здобудемо остаточну перемогу і встановимо справедливий мир», – зокрема сказав митрополит Епіфаній.

    Також від імені великої родини Православної Церкви України предстоятель привітав із 60-річчям митрополита Вінницького і Барського Симеона.

    «Щиро вітаю добру людину, духовного пастиря, досвідченого архієрея, який був одним із небагатьох, хто зі складу ієрархів однієї з гілок українського православ’я брав участь в історичному Об’єднавчому Соборі, митрополита Вінницького і Барського Симеона з його 60-річчям. Його мужність і відданість церковній єдності засвідчуються не словами та деклараціями, як, на жаль, можна бачити серед тих, хто недостойно носить звання ієрарха, але ділами. У важкий момент вибору владика Симеон послідував волі Божій, канонічному порядку та обрав не власне благо, а благо Церкви і побожного українського народу. Тож щиро бажаю владиці Симеону Божої допомоги у подальшому плідному звершенні архіпастирського служіння, міцного здоров’я, довгих років праці у винограднику Христовому, всіх благ від Господа!», – підсумував Митрополит Епіфаній.

    Предстоятель єдиної помісної Української Православної Церкви нагородив митрополита Симеона Хрестом за заслуги перед Православною Церквою України, подарував панагію і хрест, а також підніс просфору та букет квітів.

    Керуючий єпархією митрополит Вінницький і Барський Симеон висловив слова вдячності Предстоятелю, архієреям та вірним нашої Церкви та подарував Блаженнійшому Митрополиту Епіфанію список Іверсько-Мирненської ікони Божої Матері.

    Завершилося богослужіння уставним многоліттям.

    Найсвіжіше

    Популярне