П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    У Львові збирають літературу на фронт

    У Львові провели успішний збір книг для українських військових.

    Про це розповів львівський капелан та Синкел у справах капеланства військових, ув’язнених, студентів та дітей-сиріт Львівської Архиєпархії УГКЦ о. Андрій Хомишин, передає «Духовна велич Львова».

    «Моя товаришка, з якою ми проходили службу минулого року, працює у відділі морально-психологічного забезпечення однієї військової частини на Півдні України. Вона сказала, що вони зараз реформують свій бібліотечний фонд – і їх цікавлять книги історичного, патріотичного спрямування. Звернулася до мене з питанням, чи ми могли би допомогти. Я пішов найпростішим методом – опублікував пост у фейсбук. І люди почали зголошуватись», – розповів отець Андрій у коментарі «Духовній величі Львова».

    За словами капелана, до когось він звернувся особисто, дехто почув про ініціативу зі соцмереж і відгукнувся сам. Поділилися книгами Львівська духовна семінарія Святого Духа УГКЦ, Василіянський інститут філософсько-богословських студій імені Йосифа Велямина Рутського, бібіліотека Українського католицького університету та видавництво «Свічадо». Долучилися до збірки сестри Згромадження Пресвятої Родини, а також приватні особи.

    Акція тривала півтора тижня – і за цей час вдалося зібрати таку кількість книг, що заповнила цілий бус. Точної кількості не рахували, але носити було тяжко, зауважив отець.

    Зібрані книги вже передали в частину. За підсумками поїздки отець Андрій Хомишин наголосив – така ініціатива дуже на часі: «Дійсно, там є велика потреба для наших військових, бо вони реально хочуть читати. Їм не потрібна формальна бібліотека. У цих людей реальна потреба – вони запитують, цікавляться книжками, особливо такого характеру, як-от видавництво “Свічадо” видає – духовна, пізнавальна література у християнському світлі. І, звичайно, книжки з українською тематикою – історичною, патріотичною, про українські традиції».

    Також капелан додав – старатимуться продовжувати таку ініціативу і надалі. «Цей перший етап акції закінчився, книжки ми завезли. Але в подальшому плануємо такі збірки робити. Якщо потреба буде, ми готові долучатися, бо знаю, що дуже багато є людей, які би хотіли поділитися своїми книжками з домашньої бібліотеки. Також могли б долучитися наші християнські школи, навчальні заклади».

    Отець Андрій наголосив, потреба в літературі для людей в зоні воєнних дій дуже актуальна. «Сьогодні мені одна жінка дзвонить і каже – я передала звичайний колядник, і вже перша колядка є пророча. Вона, напевно, була написана під час Другої світової війни, але те, що вона описує – це те саме, що відбувається зараз. Та жінка була просто вражена – невже є така пророча колядка. Тому для нас це вже часом є дуже звичні теми, а люди на війні відкривають для себе все по-новому; є нагода дещо переосмислити, а в цьому їм може допомогти література», – розповів капелан.

    Найсвіжіше

    Популярне