Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Євреї України – Ізраїлю: “Досить задобрювати терористів”

    Група українських євреїв звернулася з вкрай різким посланням до керівництва та громадянського суспільства держави Ізраїль, в якому закликала єврейську державу встати на світлий бік історії і покінчити з обурливою бездіяльністю. Спроби не розгнівати путінську Росію автори листа прирівнюють до умиротворення терористів.

    Звернення оприлюднив Йосиф Зісельс, виконавчий співпрезидент Асоціації єврейських громадських організацій та общин України.

    Вісім місяців тому Україна зазнала повномасштабного нападу з боку Російської Федерації. Завдяки мужності українських солдатів та офіцерів, а також стійкості українського народу аґресор не досяг успіху. Більше того, останніми місяцями, вочевидь, намітився перелом у ході бойових дій. Останні події показують, що в програшній для нього військовій ситуації ворог обрав тактику масованих ракетних обстрілів і атак дронами-камікадзе по житлових районах та об’єктах цивільної інфраструктури, критично необхідної для життєзабезпечення населення.

    Євреї України страждають від бойових дій, окупації та воєнних злочинів російської армії так само, як і весь український народ, органічною частиною якого вони є. Десятки тисяч євреїв були змушені виїхати, сотні загинули. Переважна більшість із них – мирні громадяни, наздогнані російськими ракетами, бомбами та снарядами у власних будинках, дорогою на роботу, під час евакуації. Знищуються та пошкоджуються об’єкти єврейської громадської інфраструктури по всій країні – меморіали пам’яті жертв Голокосту, цвинтарі, синагоги. Від ракетних обстрілів постраждали синагоги не лише у зоні боїв (як у Харкові та Маріуполі), а й у містах, розташованих за десятки та сотні кілометрів від лінії фронту, таких як Запоріжжя та Чортків Тернопільської області на заході країни.

    США, Європа, всі цивілізовані країни вільного світу надають фінансову, гуманітарну та військово-технічну допомогу українському народу й українській армії. Надання Україні озброєння, що допомагає Збройним силам України здобути якнайшвидшу перемогу – основний фактор, що допомагає наблизити довгоочікуваний мир.

    З перших днів масштабного вторгнення ми сподівалися на розуміння й підтримку від Ізраїлю. З моменту свого створення Ізраїль виборює існування проти фанатичного ворога, який поставив перед собою завдання його знищення. Народ Ізраїлю, як ніхто інший, знає, що таке, коли противник, будучи не в змозі виграти в конвенційній війні, вдається до тактики масованого цілеспрямованого терору проти мирних громадян. Нам гірко визнати, що наші сподівання на допомогу виявилися майже безрезультатними.

    Пасивна позиція псевдо-нейтралітету, яку обійняв уряд Ізраїлю, насправді грає лише на руку аґресору, що викликає у цьому контексті дедалі більше запитань.

    Ми усвідомлюємо міркування безпеки, якими змушені керуватися відповідальні лідери вашої країни. Але ми вважаємо логіку, яка призвела до обурливої бездіяльності уряду, не лише аморальною, а й невиправданою. Намагання не розгнівати Росію нічим не відрізняється від спроб задобрити терористів. І Україна, і Ізраїль чудово знають, чим загрожує подібна лінія поведінки.

    Росія – очевидна і відверта загроза всьому цивілізованому світу. Росія після певних роздумів і нездійснених надій на підтримку Ізраїлю нарешті обрала собі союзників на Близькому Сході, і це не Ізраїль. Сьогодні, коли остаточно оформився воєнний союз кремлівського режиму з тегеранськими муллами та палестинськими терористами, це має нарешті стати зрозумілим і в Єрусалимі.

    Друзі, ще не пізно приєднатися до союзу демократичних і вільних країн. Україна потребує вашої допомоги. Щодня на наші міста обрушуються десятки безпілотників іранського походження. Ізраїль безумовно має технології ефективної боротьби з подібною загрозою.

    Допоможіть Україні зменшити кількість невинних жертв нелюдської аґресії.

    Займіть своє місце на світлій і справедливій стороні історії.

    Найсвіжіше

    Популярне