Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Росіяни втомилися від відомства Гундяєва, – Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки про дані опитування

    Росіяни втомилися від відомства Гундяєва. РПЦ – один з оплотів путінського режиму – зазнав катастрофічного падіння рівня довіри до нього з боку звичайних росіян.

    Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки нагадав, що відомство Гундяєва (патріарха Кирила) одразу перетворилося на рупор державної пропаганди і підтримало війну в Україні. 18 жовтня він, наприклад, заявив, що «Русь – це російська федерація, Україна туди теж входить».

    Частка росіян, які визнають «суттєвий вплив» РПЦ на своє життя, скоротилася до мінімуму більш ніж за 10 років. Це показало опитування не якогось там «Левада-центру», а цілком підконтрольного Кремлю ВЦИОМ, результати якого було опубліковано 19 жовтня.

    Якщо в 2010 році про «сильний» вплив церкви говорив кожен сьомий опитаний росіянин (15%), то на 2022-й таких залишилося лише 9%. Частка тих, хто визнає «несуттєвий» вплив РПЦ, скоротилася з 36% до 26%, а більшість (55%) взагалі заявили, що церква аж ніяк не впливає на їхнє повсякденне життя.

    Зниження довіри до РПЦ відбувається навіть серед релігійних людей. Позиції РПЦ підривають спроби священнослужителів втручатися в життя суспільства та політику держави. Частка тих, хто хотів би більшого впливу церкви на ці сфери за 10 років скоротилася більше ніж вдвічі — з 23% до 12%. При цьому практично кожен третій росіянин (31%) вважає втручання РПЦ у політику надмірною, хоча 10 років тому таких було лише 19%.

    Ось така доля спіткала Гундяєва – одного з головних ідеологів «русского мира». Хоча, чому вона має бути кращою, ніж у тих, хто намагався втілити цей «мир» в Україні іранськими дронами?

    Найсвіжіше

    Популярне