Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Патріарх Кіріл закликав “силою Божою” викорінювати помисли, які не прагнуть “єдності Святої Русі”

    Московський патріарх Кіріл (Гундяєв) виступив за закінчення “міжусобної брані” між Україною та Росією, підкресливши, однак, що далекий у цьому питанні “від західного пацифізму”.

    “Нехай Господь схиляє Свою милість до всього нашого народу, припинить міжусобну брань (…) Нехай Господь кожного, хто залучається до цих військових дій, зрозуміє, і кожен повинен зрозуміти, що стріляє він по своєму братові. І тому припинення війни, встановлення миру та духовної єдності всього нашого народу є нашою молитвою сьогодні і має бути предметом нашої спільної праці”, – цитують росЗМІ патріарха Кіріла.

    При цьому він зазначив, що в даному випадку росіяни “дуже далекі від того, що західною мовою називається пацифізмом”. Пацифізм – це боротьба за мир за будь-яких обставин і дуже часто за будь-яких умов, пояснив Кіріл (Гундяєв).

    “Але ми завжди говоримо, і це вкорінюється в нашій духовній традиції, – продовжив він, – не може бути миру без справедливості. Мир без справедливості надламується за будь-якого ускладнення обстановки, або обставин, або зміни ставлення людей до теми цього світу. Тому має бути міцний мир, а щоб він був таким, потрібно, щоб силою Божою були викорінені зі свідомості людей, які не прагнуть єдності Святої Русі, всі ці диявольські помисли, щоб усі усвідомили відповідальність за збереження духовної єдності російського світу”.

    За словами патріарха Кіріла, сьогодні “багато сил працюють на те, щоб довести, що поділ Русі є якесь благо”. Говорячи про це, він згадав про свою давню розмову з одним політиком, який запитав, “чому Церква відстоює збереження єдиного простору Русі і чи це не є Середньовіччям”. У відповідь патріарх сказав, що йдеться про “єдиний народ, який хоче жити у великому домі”.

    “Я тоді запитав цього пана: ви що, вважали за краще жити в маленькій квартирі, обстоюючи свою ніби свободу і незалежність від інших, або у великій квартирі, у великому будинку? Ось ми вважаємо за краще жити у великому будинку, але так, щоб нам не було тісно, ​​щоб це проживання не перетворювалося на те, що іноді відбувається у гуртожитку, коли люди стають ворогами”, – розповів Кіріл, закликавши кожного молитися за “єдність Святої Русі”.

    Найсвіжіше

    Популярне