П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Кримськотатарському імаму продовжили арешт на три місяці

    Імаму Раїфу Февзієву із Сімферопольського району Південний окружний суд РФ продовжив чинний запобіжний захід, тобто ув’язнення під вартою, ще на три місяці.

    Як повідомляє «Кримська солідарність», головуючий та колегія суддів не вважали сімейний стан, міцні соціальні зв’язки та поганий стан здоров’я достатньою підставою, щоб відпустити багатодітного батька під домашній арешт.

    Прокуратура Ростовської області в особі Владислава Кузнєцова нагадала суду про те, що запобіжний захід у Раїфа Февзієва закінчується 23 жовтня і що необхідно негайно розглянути питання про її продовження.

    Прокурор послався на виявлені ризики, які можуть статися через обрання іншого запобіжного заходу, не пов’язаного з ув’язненням. До них Кузнєцов відніс: приховування від суду, вплив на свідків звинувачення.

    «При цьому докази ще не оцінені судом і щодо них не винесено підсумкового рішення. Вважаю, термін утримання під вартою пропорційним і пропорційним тяжкості обвинувального ув’язнення», — додав Владислав Кузнєцов.

    Сторона захисту, яку 11 жовтня представляла адвокат за призначенням Тетяна Співакова, і сам підсудний заперечили клопотанню прокурора. Захисниця порахувала доводи звинувачення «незаконними та необґрунтованими». Адвокат запевнила суд, що підсудний не має наміру переховуватися від слідства.

    «Тим більше докази звинувачення вивчені. Підсудний має місце проживання на території Криму, за його межі він не поїде. Також Февзієв має гарне матеріальне становище, яке дозволить йому з’являтися в Ростов-на-Дону, зокрема в ЮЗВС, на засідання», – зазначила Тетяна Співакова.

    Раїф Февзієв також виступив із реплікою. Імам повідомив суду, що в нього вдома залишилися три неповнолітні дитини.

    «Я багатодітний тато. Маю позитивні показники. Те, що каже прокуратура, це лише припущення, ні на чому не засновані. У мене стійкі соціальні зв’язки: дружина, діти, батьки, родичі – що ніколи не давало і не дає мені виїхати нікуди. Утримання під домашнім арештом передбачає носіння браслета. Тобто втекти від суду я нікуди не зможу. Прошу, щоб мене перевели під домашній арешт», — заявив Раїф Февзієв.

    У результаті суд, виходячи з «категорій імовірнісного характеру», задовольнив клопотання прокурора і продовжив запобіжний захід Февзієву ще на три місяці. Тепер підсудний залишиться у СІЗО до 23 січня 2023 року.

    На думку головуючого В’ячеслава Корсакова, «підстави для обрання іншого запобіжного заходу не відпали». Суддя підкреслив, що приховані свідки неодноразово зазначали, що вони побоюються тиску від членів партії Хізб ут-Тахрір. Хоча досі так і не надали доказів існування таких загроз насправді.

    Зазначимо, на слухання 11 жовтня до Кримського гарнізонного військового суду з’явився і адвокат Раїфа Февзієва за згодою Едема Семедляєва. Він збирався брати участь у процесі за допомогою ВКС та допитувати одного з головних свідків у справі — Абдулвапова Аметхана, який нібито був присутнім на зборах разом із Раїфом і навіть був у його підпорядкуванні.

    На єдиному аудіозаписі від 11 грудня 2015 року, що було єдиною підставою для підозри кримських активістів за участі у забороненій на території Росії партії Хізб ут-Тахрір, слідство розпізнало голоси Раїфа Февзієва та Аметхана Абдулвапова. Згодом експерти позначили першого чоловіка як мушрифа, а другого – хізбія, який отримував релігійні уроки свого вчителя.

    Аметхан Абдулвапов так і не дав свідчення через неможливість підключення Едема Семедляєва до процесу. Суддя відклав допит свідка на наступне засідання, яке відбудеться 25 жовтня о 10.00.

    Найсвіжіше

    Популярне