Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Історик: Росія використовуватиме УПЦ МП на окупованих територіях для промивки мізків населенню

    Історик, публіцист Андрій Іванець впевнений, що росія використовуватиме УПЦ МП для промивки мізків місцевого населення на користь росії. На його думку, реалізація сценарію зі створенням «альтернативної УПЦ» на окупованих територіях дасть Росії можливість більш ефективно використати місцеве населення в інтересах Кремля.

    «Вони набиватимуть мізки людей фашистською ідеологією та єрессю “русского мира” і використовуватимуть частину цих людей для війни проти України. Але, з погляду канонічного права, УПЦ, яка оголосила про свою самостійність, хоч і де-факто зберігає свій канонічний зв’язок із Московським патріархатом, власне кажучи, не має жодної канонічної легітимності з погляду світового православ’я. “Альтернативна УПЦ” стане ще більш умовною і такою самою неканонічною церквою», – наголосив Іванець у коментарі для Радіо.Свобода.

    «Ми можемо прогнозувати, що, якщо окупація українських територій затягнеться, то Москва й надалі захоплюватиме церкви та вірян. Єрарх із Луганська був присутній на “заході щодо приєднання окупованих українських територій до Росії”. Це показово, адже він дозволив собі настільки порушити законодавство України. До нього поки що жодних заходів не вживає сама УПЦ. І очікується, що в перспективі РПЦ діятиме за сценарієм кримських єпархій. Але, з іншого боку, ситуація на фронті настільки непередбачувана, що буквально протягом року можуть статися кардинальні зміни, й окупанти можуть не встигнути реалізувати подібні сценарії. А якщо навіть спробують реалізувати, то вони будуть відіграні назад», – зазначив Андрій Іванець.

    Як повідомляє російський Інститут релігії та політики, його президент Антон Ігнатенко передбачає значні зміни у релігійному житті на окупованих територіях України – у Донецькій, Луганській, Херсонській та Запорізькій областях.

    У дослідженні вказується, що громади вірян на цих територіях будуть інтегровані з російськими релігійними організаціями, а «мусульмани вже поділили території, Духовне управління мусульман Росії (ДУМ РФ) – у Донецьку, Духовні збори мусульман Росії (ДСМР) – у Луганську, так само поділять й інші землі».

    Раніше Духовний Фронт України повідомляв, що РПЦ окуповує парафії УПЦ МП в областях, де пройшли псевдореферендуми. Також в РПЦ натякнули, що на окупованих землях не буде УПЦ МП.

    Найсвіжіше

    Популярне