Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Єрарх Грецької Церкви: чим проповідь Кіріла відрізняється від джихадистів?

    Сприйняття «священної війни», висловлене патріархом Московським Кірілом на підтримку призову на військову службу в Росії, засуджується в Православній Церкві, підкреслює Митрополит Месінський (Елладська православна Церква) Хризостом у своєму виступі з нагоди недавньої проповіді очільника РПЦ.

    Хризостом запитує: Чим поняття «істинної віри» за Кірілом, яка не підвладна страху смерті, укорінена в понятті Батьківщини і навіть в умовах агресивної війни, відрізняється від смертоносної ідеології «камікадзе» і «джихадистів»?

    У своєму інтерв’ю для protothema.gr митрополит Месінський Хризостом підкреслює: «На жаль, адаптовано до того, що євангельський вислів „Його слова виглядали як божевілля“ міг би охарактеризувати нещодавню проповідь Патріарха Кіріла у Зачатьєвському монастирі в Москві. Він виправдовував рішення президента Путіна (частково) залучити російську молодь до участі у похмурій і кривавій війні проти православної України. Причому робив це в духовному (!!!!) та ідеологічному плані, закликаючи російських громадян не боятися смерті і виконувати свій військовий обов’язок, бо „якщо ви віддасте своє життя за свою країну, то будете з Богом у його Царстві, славі і вічному житті“».

    Митрополит висловив цікавість, «чим цей зміст проповіді патріарха Кіріла відрізняється від ісламської крайньої фундаменталістської концепції „священної війни“? Чим Кірілівське поняття „істинної віри“, непідвладної страху смерті, укоріненої в понятті Батьківщини і навіть в умовах агресивної війни, відрізняється від смертоносної ідеології „камікадзе“ і „джихадистів“?».

    «Для тих, хто знайомий з сучасними богословськими подіями, ідеологічна тирада Кіріла Московського не є новою. З приводу українського питання те ж саме при кожній нагоді висловлювала Делегація Московської Церкви в період підготовки Тексту Святого і Великого Синоду під характерною назвою: „Місія Православної Церкви в сучасному світі“. Фактично під час роботи над параграфом „Мир і запобігання війні“ (D), де Кіріл намагався нав’язати Православ’ю концепцію „священної війни“, оскільки розглядав віру в Христа як ідеологію, яка далека від справжнього і сутнісного православного, церковного і святоотцівського змісту Православ’я», – йдеться в інтерв’ю.

    «Правильна і справжня віра не призводить до виключень, абсолютизації, расистських концепцій та ексклюзивізму щодо спасіння у Христі лише одного чи окремих народів або „роду християнського православного“. Ці позиції (засуджені в синодальному і колективному розумінні Церкви) призводять до прийняття поглядів на провокування етнічних і релігійних воєн – і навіть агресивних – або до пропаганди і нав’язування всіх форм насильства над окремими соціальними групами та/або релігійними меншинами», – зазначає архієрей.

    «На щастя для Східного Православ’я, в цілому пропозиції Московської Церкви були відкинуті у всеправославний спосіб. Вони не були прийняті і не були включені в офіційні Тексти Святого і Великого Синоду, оскільки Православ’я відкидає будь-який прояв ізоляціоністського і напористого націоналізму, будь-яку форму деструктивного церковного етнорасизму і будь-який прояв церковного марення, штучно прикритого мантією релігійності», – підсумував митрополит Месінський.

    Раніше патріарх РПЦ Кіріл штовхав росіян воювати за «історичну Русь» і говорив про церковний розкол в Україні. Також він заявив, що смерть на війні в Україні “змиває всі гріхи”.

    Найсвіжіше

    Популярне