Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    Релігійних діячів вбивають і катують, 270 храмів знищено – звіт Інституту релігійної свободи

    Якщо раніше на окупованих територіях священникам здебільшого лише погрожували вбивством, то тепер релігійних діячів вбивають і катують – знову, але в значно більших масштабах, ніж у 2014 році.

    До таких висновків дійшли автори звіту «Російський наступ на релігійну свободу в Україні», який 22 вересня 2022 року представив Інститут релігійної свободи.

    «Якщо раніше російська окупаційна влада виганяла українських віруючих із їхніх церков і молитовних будинків, то зараз Росія знищує духовну спадщину України ракетними ударами, обстрілами та пограбуванням релігійних споруд, що неможливо виправдати військовою необхідністю», – йдеться в звіті.

    Внаслідок російської агресії проти України, щонайменше 270 культових споруд, духовних навчальних закладів та сакральних місць (кладовищ, меморіалів тощо) були знищені повністю або пошкоджені.

    Найбільшу кількість зруйнованих церков, мечетей і синагог було зафіксовано в Донецькій області – 71, особливо в Маріуполі, який був майже повністю знищенний. На другому місці за кількістю руйнувань культових споруд – Київська область (53), де велися відчайдушні бої за українську столицю. Війна також спричинила масштабні руйнування та пошкодження храмів і молитовних будинків у Луганській (40) та Харківській (39) областях.

    Аналіз конфесійної належності атакованих релігійних споруд свідчить, що найбільше храмів та інших церковних будівель, які постраждали від російських обстрілів (108), належать УПЦ МП.

    У презентації взяли участь співавтори доповіді та релігійні діячі різних конфесій, які поділилися новими даними про наслідки російської агресії для релігійних громад України.

    Найсвіжіше

    Популярне