Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Помер колишній першоєрарх УПЦ Канади митрополит Іоан

    Вечорі 19 вересня 2022, в м. Саскатуні (Канада), на 88-му році свого земного життя, спочив у Господі колишній первоєрарх УПЦ Канади (Вселенського Патріархату) митрополит Іван (Стінка).

    Про це повідомляє сайт УПЦ Канади.

    В УПЦ Канади попросили молитов за душу новопреставленого архієрея.

    Його Всесвятість патріарх Варфоломій відслужив літію за упокій душі блаженної пам’яті єрарха Вселенського Престолу у співслужінні духовенства патріархії у патріаршій каплиці святого Андрія Первозванного у вівторок, 20 вересня 2022 р., одразу після Божественної Літургії.

    Похорон відбудеться 23 вересня о 10:00 з подальшим похованням на кладовищі Вудлоун.

    Біографічна довідка

    Обраний єпископом Саскатуну і вікарієм Середньої Єпархії на Надзвичайному 17-му Соборі УПЦ Канади 1983, архієрейські свячення отримав того ж року в Катедрі Пресвятої Тройці у Вінніпезі 27 листопада з рук митрополита Андрія (Метюка), архієпископа Бориса (Яковкевича) та єпископа Василія (Федака).

    Інтронізація первоєрарха відбулася 23 липня 2006 у Всеканадській митрополичій кафедрі Пресвятої Трійці у Вінніпезі. Митрололит Сотіріос із Торонтської грецької митрополії завідував інтронізацією та вручив митрополиту Іванові від вселенського патріарха Варфоломія панагію, синю мантію, єпископський жезл та митрополичий білий клобук. Його співсвятителями були архієпископ торонтський Юрій (Каліщук), архієпископ нью-йоркський та вашингтонський Антоній (Щерба) і єпископ Георгій зі Сербської єпархії Канади.

    На відкритті наради Консисторії церкви 15-17 квітня 2010 митрополит Іван повідомив членів Консисторії, що «після довгих роздумів, молитов, а також з уваги на стан свого здоров’я, вирішив уступитися від посади Первоієрарха Української Православної Церкви в Канаді та вийти на заслужений відпочинок» від 18 липня 2010.

    Найсвіжіше

    Популярне