П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    На Рівненщині судили вірянку УПЦ МП, яка вилами побила прихильника ПЦУ

    Володимирецький райсуд Рівненської області призначив два роки умовно прихильниці УПЦ МП, яка під час церковного конфлікту у селі Заболоття, вилами побила прихильника ПЦУ. Медики діагностували тоді в потерпілого перелом зі зміщенням.

    Суд призначив їй два роки іспитового терміну та постановив виплатити потерпілому 11,5 тисячі гривень компенсації, пише Захід.нет.

    Як йдеться у вироку суду, інцидент стався 10 серпня 2021 року.

    У суді обвинувачена розповіла, що в той день до неї зателефонував священник. Він повідомив, що біля місцевого храму перебувають прихильники ПЦУ, та попросив туди прийти. За її словами, біля храму була зламана огорожа, а на подвір’ї перебувало чимало людей.

    «Оскільки вона особисто брала участь у будівництві храму, а після цього протягом багатьох років разом з іншими односельцями доглядала будівлю, покращувала, підтримувала належний стан, постійно відвідувала богослужіння, і це є дуже важливо для неї, вона сприйняла події на подвір’ї храму дуже емоційно. Під час судових дебатів та в останньому слові обвинувачена визнала, що вона вдарила по руці потерпілого палкою», – йдеться у вироку.

    Потерпілий також розповів свою версію подій.

    За його словами, в той день прихильники ПЦУ прийшли прибрати територію храму, але одразу ж на місце прийшли також прихильники УПЦ МП, які розпочали агресивний конфлікт. Під час сварки підсудна вдарила його по руці металевою частиною вил. Чоловікові стало погано, знайомий відвіз його до лікарні, де медики діагностували закритий перелом зі зміщенням. Чоловік тривалий час лікувався та проходив реабілітацію.

    Потерпілий не вимагав суворого покарання для нападниці. Втім, він подав цивільний позов з вимогою заплатити йому 1,5 тисячі гривень матеріальної шкоди та 50 тисяч гривень – моральної. Підсудна ж попросила вибачення та заявила, що готова відшкодувати витрати на лікування. Зм’якшувальними обставинами стало те, що жінка розкаялась, до цього судимостей не мала, також суд взяв до уваги її похилий вік.

    Суддя Олена Іванків визнала жінку винною і призначила їй два роки умовно, частково задовольнивши цивільний позов: 1,5 тисячі гривень витрат на лікування та ще десять тисяч гривень моральної компенсації. Вирок наразі не набрав законної сили, його можна оскаржити в апеляційному суді.

    Релігійний конфлікт у Заболотті розпочався ще у 2019 році, коли громада Свято-Іоанно-Богословської парафії на загальних зборах ухвалила рішення про перехід до Православної Церкви України.

    Тоді на зборах громади за перехід в ПЦУ проголосували 216 осіб, утримались – семеро.

    Статут громади у новій редакції зареєстрували рішенням голови Рівненської ОДА та внесли відповідні зміни до Єдиного державного реєстру юридичних осіб. Однак, представники УПЦ МП із цим не погодились та подали до суду.

    У січні 2021-го року Верховний суд визнав право на церкву за ПЦУ.

    У травні 2021 року поблизу храму трапилась сутичка, внаслідок якої допомоги потребували два десятки осіб. Після цього поліція опечатала храм.

    Найсвіжіше

    Популярне