Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Хмельничани виступили проти будівництва на церковному подвір’ї: їм через нього незручно ходити і їздити

    У конфлікті, що виник між частиною мешканців багатоквартирних будинків Хмельницького на вулиці Романа Шухевича та релігійною громадою, яка будує парадний вхід до храму, досягнули компромісу, розповідає заступник хмельницького міського голови Микола Ваврищук. За його словами, сторони дійшли згоди на спільній зустрічі в міській раді.

    У Хмельницькому соборі Архистратига Божого Михаїла будують парадний вхід. Будівельники, скаржиться мешканка будинку Наталія, перекрили проїзд та прохід, і це створює певні незручності.

    «Проти батюшки, проти церкви я нічого не маю. Але нема як під’їхати під під’їзд, ввечері машини під’їжджають, ні задом не здати, ні вперед проїхати. А якщо в цю хвилину «швидка» чи, не дай Бог, пожежа?», – каже Наталія Горват.

    Ще один мешканець цього ж 200-квартирного будинку на вулиці Шухевича, 4, який не захотів називатися, каже: проїхати на подвір’я своєю автівкою іншою дорогою не може.

    «Їхав звідси, виїжджаю, тут вішали якийсь банер рекламний, я не міг виїхати, мені треба об’їжджати весь будинок. Не знаю, як це так дозволили побудувати і куди це дивляться. Захотіли собі побудувати – можна було й на дорозі побудувати. Що, мало тої церкви? Дивіться, яке велике приміщення!», – розповідає чоловік

    Тепер, аби потрапити у двір будинку, до якого примикає церква, людям треба об’їжджати через сусідні двори.

    Настоятель храму каже: приміщення, де зараз правлять Богослужіння, замале, щоби вмістити прихожан, особливо на свята, тому облаштовують більше, на другому поверсі, і до нього потрібен вхід.

    «Є технічний паспорт об’єкту, тут все можна почитати, все чітко написано, що це за будівництво, дозвіл на будівельні роботи виданий 22 березня цього року. Плани були вже давно, ще з двохтисячних років, просто не було можливостей. Має бути вхід, має бути пожежний вихід», – каже настоятель храму отець Михайло.

    Мешканець будинку каже: він та частина сусідів протестували проти перекриття дороги, викликали поліцію, вимагали не продовжувати будівництво.

    «Всі йдуть сюди, попри цей будинок. Тут дуже був великий потік, поки не закрили. Ми тут живемо всі, наші батьки цей будинок будували, ця дорога завжди була, 20 років я тут живу», – говорить чоловік.

    У міській раді, куди прийшли мешканці будинку та настоятель храму вирішувати конфліктну ситуацію, дійшли згоди – виконання будівельних робіт на території церкви пришвидшать.

    Мешканка будинку Наталія Горват каже: «Треба було вийти до людей і пояснити, що люди добрі, я там роблю чи дзвіницю, чи що, потерпіть там місяць чи два, але не два роки!».

    Мешканець будинку Віктор Кліщ розповідає, чому, на його думку, розгорівся конфлікт: «Проблема комунікації, адже всі дозволи на будівництво є».

    Священик каже: коли нема Богослужінь, працює в соборі муляром, теслею, сам замішує цемент, власноруч кладе цеглу, штукатурить, аби пришвидшити процес, тож часу на комунікацію не має. Каже: його, підрядників, архітекторів та представників ближнього до собору будинку запрошували на розмову в міську раду.

    Заступник міського голови Микола Ваврищук розповідає: спільно дійшли згоди.

    «Прийняли рішення, що до 20 листопада релігійна громада проведе всі необхідні будівельні роботи, розгородить проїзд і люди зможуть користуватися як проходом, так і проїздом. Всі сторони, в принципі, погодились, всіх це влаштувало», – говорить заступник міського голови.

    Усе ж будівництво, згідно з технічним паспортом, має завершитись в березні 2024 року.

    Найсвіжіше

    Популярне