Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Моспатріарх “перевзувається”? Кіріл закликав молитися за Путіна, але згадав про воєнні авантюри

    Московський патріарх Кіріл (Гундяєв) закликав підносити “особливі молитви” за президента Росії Владіміра Путіна та російське військо. Водночас він згадав про “воєнні авантюри” та “гріхи і помилки”.

    “Сьогодні настав час, коли ми маємо особливо молитися за Вітчизну нашу, за Президента нашого — яка різниця, як називається глава держави! — за наше військо. Щоб у країни були сили зберегти свою справжню незалежність від наймогутніших сил, які панують сьогодні над більшістю країн світу”, – йдеться у проповіді Кіріла у Даніловому монастирі в Москві.

    “Бо там, де військо, там меч, а де меч, там і смерть. І яку ж треба було мати духовну силу, як же треба було усвідомлювати свою моральну та духовну відповідальність за те, щоб, очолюючи країну та воїнство та маючи меч при стегні, залишитися святою людиною! Великі князі Алєксандр Нєвскій та Даніло Московський, яких ми сьогодні згадуємо, зуміли поєднати цю політичну та військову місію зі святістю. Адже, мабуть, таке поєднання і є запорукою того, що країна, яка має таке очолення, ніколи не чинитиме військових злочинів. Тому що якщо на чолі Вітчизни, на чолі воїнства людина свята, та й, можливо, не свята, але віруюча, православна, хрещена, яка усвідомлює свою відповідальність перед Богом, Церквою, країною, то країна гарантована від всякого роду воєнних авантюр, країна може бути впевнена в тому, що меч при стегні буде вийнятий з піхов тільки тоді, коли це морально, морально і духовно виправдано”, – зазначив моспатріарх.

    “Ось і сьогодні ми, ще раз хочу сказати, живемо в дуже непростий час, і тому наша особлива молитва — про главу нашої держави, про верховного головнокомандувача Володимира Володимировича Путіна, на якому лежить особлива відповідальність, а також про всіх воєначальників і тих, хто в влади. Щоб Господь примудрив, зміцнив, навчив, захистив від гріхів і помилок і водночас надихнув на дії, які принесли б Вітчизні нашому захисту від будь-яких зовнішніх, навіть, можливо, найнебезпечніших і найстрашніших загроз”, – наголосив очільник РПЦ.

    Найсвіжіше

    Популярне