Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Віряни в Хорові не можуть потрапити до свого храму після переходу до ПЦУ

    На початку травня Петропавлівська парафія с. Хорів Острозької ОТГ Рівненської області вийшла з московського патріархату та приєдналася до єдиної помісної Православної Церкви України. За зміну канонічної підлеглості громади проголосувало більшість людей – 229 вірян. Місцевий священник УПЦ МП відмовився взяти участь у парафіяльних зборах.

    Храм у селі Хорів побудував маршалок польського сейму Станіслав Малаховський 1781 р. як греко-католицьку церкву. Православним храм став у 30-х роках XIX ст. після приходу на Острожчину російської влади. Сьогодні храм є пам’яткою архітектури місцевого значення, що перебуває в користуванні релігійної громади.

    У Хорові віряни ПЦУ вимагають від настоятеля храму на честь апостолів Петра і Павла залишити церковний будинок і віддати ключі від храму, який уже три місяці стоїть закритим.

    «Парафія перейшла в ПЦУ, але храм зачинений, священник не віддає ключі. Проживає в хаті на території храму без жодних документів», – повідомив Духовному Фронту України історик Андрій Смирнов, який знайомий із ситуацією.

    Як повідомляють на сайті місцевої єпархії УПЦ МП, 5 вересня віряни ПЦУ прийшли до Петро-Павлівського храму і вимагали у священника УПЦ МП ключі від церковної будівлі, посилаючись на рішення суду.

    УПЦ МП не визнає рішення зборів власної парафії на яких вирішено було перейти до ПЦУ. УПЦ МП судиться зі своїми колишніми парафіянами і вимагає скасувати рішення зборів.

    Додамо, що 27 травня цього року розпорядженням голови ОДА було змінено конфесійну підлеглість громади в ПЦУ. У витязі, наданому вірянами ПЦУ, є пункт, згідно з яким настоятель церкви протоєрей Яків Деркач має виселитися із церковної хатини до 8 вересня.

    В УПЦ МП заявили, що будуть судитись у Господарському суді Києва зі своїми колишніми вірянами, які проголосували за перехід до ПЦУ і перереєстрували громаду Петропавлівську релігійну громаду в селі Хорів Острозького району Рівненської області в ПЦУ.

    У липні у селі Хорів Острозької ОТГ між вірянами УПЦ МП та ПЦУ виник конфлікт після приєднання громади до ПЦУ. Як завжди, меншість вірян УПЦ МП не приймають рішення  більшості, про приєднання парафії до ПЦУ.

    11 липня 2022 року, єрарх Православної Церкви України, архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, на запрошення Свято-Петро-Павлівської громади села Хорів, очолив водосвятний молебень на території місцевого храму.

    Нагадаємо, у березні 2022 року москвський патріарх кіріл (гундяєв) вкотре благословив військовиків рф на вбивство українців та звинуватив Україну у «гоніннях на православ’я». З усім тим, під час виступу на Всесвітній раді Церкво УПЦ МП вустами своєї вірянки знову говорить про «війну в Україні, розв’язану ПЦУ».

    Віряни на Рівненщині в селі Хорів / Фото: ПЦУ
    Фото: Андрій Смирнов / Храм в селі Хорів
    Голосування за перехід у ПЦУ / Фото: Андрій Смирнов
    Віряни УПЦ МП

    Найсвіжіше

    Популярне