Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Литовські священники відмовились читати “молитву про мир в Україні”, надіслану з Москви

    Священники Віленсько-Литовської єпархії РПЦ, яких моспатріарх Кіріл позбавив сану, відмовились читати надіслану з Москви “молитву про мир в Україні”, в якій наголошувалось, що війну розв’язали “іноплеменні іновірні сили”.

    Про це заявив російський богослов Андрєй Кураєв в інтерв’ю виданнюю Postimees.

    “У Литві принаймні скандал розпочався з того, що з Москви їм надіслали молитву про мир в Україні. І в цій молитві йшлося про те, що війну розв’язали “іноплеменні іновірні сили”. Це був явний натяк на те, що винні у всьому мерзенні англосакси, це вони почали війну”, – зазначив Кураєв.

    За його словами, це було явне підморгування від патріарха Кіріла на адресу кремлівської пропаганди, і в Литві так і зрозуміли.

    “Литовські священники відмовилися це читати — і так почався їхній конфлікт із місцевим митрополитом”, – наголосив Кураєв.

    Укази про позбавлення священного сану Віталія Моцкуса, Віталія Даупараса, Георгія Ананьєва та Володимира Селявка підписав митрополит Інокентій 29 червня 2022 року. Тижнем раніше – 23 червня – зі священного сану був вивержений Гінтарас Сунгайла

    На початку серпня рішення про позбавлення сану п’ятьох колишніх кліриків Віленсько-Литовської єпархії РПЦ набуло чинності – його затвердив, згідно з Положенням про церковний суд, патріарх московський Кіріл.

    Найсвіжіше

    Популярне