Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Президент України нагородив орденом капелана ПЦУ, який спасав військових на о. Зміїний

    Президент України Володимир Зеленський нагородив орденом “За заслуги” ІІІ ступеня капелана ПЦУ Василя Вирозуба, настоятеля Свято-Троїцького храму в Одесі, який спасав військових на острові Зміїний.

    Про це йдеться в Указі Президента №593/2022.

    Нагорода вручена за «значні заслуги у зміцненні української державності, мужність і самовідданість, виявлені у захисті суверенітету та територіальної цілісності України, вагомий особистий внесок у розвиток різних сфер суспільного життя, відстоювання національних інтересів нашої держави, сумлінне виконання професійного обов’язку».

    Нагадаємо, отець Василь Вирозуб – один із тих, хто рушив на пошуково-рятувальному судні “Сапфір” до острова Зміїний, аби забрати тіла українських захисників. Тоді вважалося, що прикордонники, які вказали напрям “русскому воєнному кораблю”, загинули. Утім дістатися острова вороги тоді не дали. Росіяни запроторили одеського священика-капелана до карцера.

    У ворожому полоні він пробув 70 днів. За цей час його допитували по кілька разів на день. Цікавилися, навіщо вирішили забирати тіла зі Зміїного, на яке відділення СБУ працюють, чи беруть участь в “Азові” та “Правому секторі”. Тиснули психологічно, утім справжні катування почалися у  фільтраційному таборі Бєлгородської області, а потім у СІЗО. Цькування собаками, побиття кийками та електрошокером – були улюбленими катуваннями росіян, згадує священнослужитель.

    Нині отець Василь повернувся до своєї роботи в храмі. Допомагає священнослужитель і тим, чиї близькі й досі в полоні.

    Найсвіжіше

    Популярне