П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    На окупованих Росією територіях посилюється український опір

    Партизанські групи, лояльні до Києва, стають все більшою проблемою для Росії на окупованих територіях на південному сході України. Вони підривають мости та потяги та допомагають українським військовим виявляти ключові цілі.

    Зростання опору послабило контроль Кремля над цими територіями і поставило під загрозу його плани провести «референдуми», що мають стати одним із етапів їх анексії Росією, повідомляє «Голос Америки».

    «Наша мета – зробити життя російських окупантів нестерпним та використати будь-які засоби, щоб зірвати їхні плани», – заявив Андрій, 32-річний координатор партизанського руху на Херсонщині.

    Член групи опору «Жовта стрічка» Андрій погодився поговорити з Associated Press на умовах, що його ім’я не буде вказано повністю, щоб його не відстежили російські структури.

    Назва групи пов’язана з одним із двох кольорів державного прапора України, і її члени використовують стрічки цього кольору, щоб помічати потенційні цілі для партизанських атак.

    Українські військові нещодавно використовували поставлені США системи залпового вогню HIMARS, щоб завдати удару по стратегічному мосту через Дніпро у Херсонській області, перервавши основну лінію постачання російських військ.

    Місто з населенням близько півмільйона людей, захоплене російськими військами на початку війни, сповнене листівок опору з погрозами на адресу промосковських чиновників.

    Незадовго до удару мостом з’явилися листівки зі словами: «Якщо це не зможе зробити HIMARS, партизан допоможе».

    «Ми передаємо українським військовим точні координати різних цілей, і допомога партизанів робить нову зброю дальньої дії, зокрема HIMARS, ще потужнішою», – заявив Андрій.

    «Ми – невидимки за російськими лініями, і в цьому наша сила», – додав він.

    У той час як українські сили посилюють атаки у регіоні та відвойовують деякі райони на захід від Дніпра, діяльність партизанів також активізувалася.

    Вони координують свої зусилля з українськими Силами спеціальних операцій, що допомагають їм розробляти стратегію та тактику. Ці сили також обирають цілі та створили сайт з порадами щодо організації опору, підготовки засідок та уникнення арешту.

    В окупованих районах створено мережу схованок зі зброєю та секретних укриттів.

    Вибухові пристрої закладаються біля адміністративних будівель, будинків чиновників і навіть уздовж їхніх маршрутів працювати.

    Вибухівка, встановлена ​​на дереві, спрацювала, коли повз проїжджав автомобіль із начальником херсонської в’язниці Євгеном Соболєвим, але він залишився живим. У поліцейський автомобіль потрапила шрапнель, серйозно поранивши двох офіцерів, один із яких пізніше помер.

    Заступник голови місцевої адміністрації у Новій Каховці помер внаслідок вогнепальних поранень, отриманих у вихідні.

    Партизани неодноразово намагалися вбити Володимира Сальдо, голову тимчасової окупаційної адміністрації Херсонської області, пропонуючи винагороду в розмірі 1 мільйона гривень (близько 25 тисяч доларів). Його помічника Павла Слобідчика застрелили у своїй машині, а іншого чиновника, Дмитра Савлюченка, було вбито внаслідок вибуху замінованого автомобіля.

    Ці атаки спонукали Москву направити на Херсонщину підрозділи для боротьби з партизанами, казав Сальдо.

    Найсвіжіше

    Популярне