П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Будемо поминати вас після війни!,- єпископ УПЦ МП до Кіріла

    В мережі опублікували документи, які свідчать про вірність ієрархів УПЦ МП Московському Патріархові Кірілу. Зокрема, митрополит Сумський і Охтирський УПЦ МП Євлогій у листі до Кіріла просить в нього пробачення за те, що змушений сам і дозволив підлеглим священникам не поминати «дорогого першосвятителя та милостивого отця». Зразки листів опублікувала Релігійна правда.

    «Перебуваючи в стані стресу і сильного душевного хвилювання через воєнні дії на території ввіреної мені єпархії, враховуючи категоричні вимоги духовенства і багатьох мирян Сумської єпархії не поминати за богослужінням патріарха, з благословення Блаженнійшого Митрополита Київського та всієї України Онуфрія мною було дано дозвіл духовенству не поминати патріарха», – пише Євлогій.

    Він зазначає, що це «вимушений крок», необхідний, щоби зберегти Церкву і паству, а «як тільки налагодиться мирне життя, ми знову повернемося до поминання Вашого Святостійшества».

    «Паки смиренно припадаючи до Першосвятительських стоп Вашого Святійшества, по-синівськи прошу прощення та благословення», – завершує митрополит УПЦ МП.

    У канцелярії Московського патріарха доручили з’ясувати, чи поминає Євлогій Кирила, а якщо поминає, то дати йому відповідь.

    Чи отримав Євлогій листа від Кіріла і якого змісту – наразі не відомо.

    Нагадаємо, що на початку повномасштабного вторгнення Сумська єпархія УПЦ МП, на територію якої припав один із найстрашніших ударів російської армії, припинила молитовне поминання Московського патріарха.

    Священнослужителі єпархії обурені ганебною поведінкою очільника РПЦ, який не засудив російську агресію проти України. Рішення не поминати Кіріла було викликане також побажаннями мирян, які не бажали більше чути це ім’я у храмах єпархії.

     

    Найсвіжіше

    Популярне