Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Бійка священників на Вінниччині: нападник шкодує лише, що вдарив “мало”

    На Вінниччині священник Української православної церкви Московського патріархату напав на свого колегу – військового капелана отця Михайла.

    Бійка панотців зчинилася на кладовищі, коли у селі Яланець прощалися з 42-річним Олександром Зінівим. Чоловік загинув у бою під Миколаєвом, був сиротою, тому людей на цвинтарі небагато, повідомляє ТСН.

    Відспівував загиблого настоятель тутешньої церкви Московського патріархату отець Анатолій, але на похорон прийшов і капелан Михайло Василюк з ПЦУ. Не приховує – робив колезі зауваження, бо той, мовляв, поминав покійного неправильно.

    «Ми відспівуємо убієнного героя Олександра, а не Алєксандра, то я звернув увагу, що треба молитися за Олександра, він в Україні», – каже настоятель храму нерукотворного образу Христа Спасителя ПЦУ Михайло Василюк.

    А коли слово взяв вже капелан – знервований отець Анатолій накинувся на нього з вівтарним хрестом. Досі не може відійти від пережитого, каже отець Михайло. Запевняє, якби вчасно не зреагував – важкий хрест поцілив би йому у голову. «Особисто для мене – це принизливо, що священик бере хрест і використовує його не за призначенням. Ми всі люди, маємо тіло і, не дай Боже, був би точний удар, щоб ти тоді було?», – додає от. Михайло Василюк

    Те, що двічі перехрестив опонента важким хрестом отець Анатолій визнає. Все через те, пояснює, що капелан постійно його обзиває попом, от і не стримався. «Починають мене травити, ти «московський піп», «ти не такий». Я прошу схаменися, ти мені в діти годишся. Мені дуже це боляче, хто б я не був, чи я китайський чи я польський, я людина насамперед», – твердить настоятель храму УПЦ МП села Яланець Анатолій Дудко.

    У поліції відкрили одразу два кримінальних провадження – за навмисне нанесення тілесних ушкоджень і хуліганство. «Санкція статті передбачає до 5 років позбавлення волі», – зазначають в поліції.

    На питання чи кається отець Анатолій відповідає не роздумуючи. «Чесно сказати? Трохи жалкую, що мало. Ну що мені зроблять? Ну посадять мене, дадуть три-чотири роки», – каже священник.

    В поліції кажуть, отець Анатолій теж написав заяву на опонента. Більше того, його парафія обіцяє судитися з отцем Михайлом. «Відколи з’явився священник ПЦУ , регулярно принижує нас, не знаю, хто йому таке право дав. Регулярно називає нас «московськими попами», «кацапським», показує «чемодан, вокзал, Москва», – пояснює благочинний УПЦ МП Томашпільського району Василь Лазарець.

    Тим часом у селищній раді вирішили священникам більше слова не давати. «Виступає староста, я, військова адміністрація, комісар, рідні, які питання, а батюшки нехай моляться в церкві», – каже голова Томашпільської ОТГ Валерій Немировський

    Натомість капелан каже, і далі ходитиме на прощання. Свого кривдника переконує, вже простив, хоч той і не приходив перепрошувати.

    Найсвіжіше

    Популярне