Середа, 17 Квітня, 2024
Бiльше

    “Люди не можуть терпіти налаштованості на Москву”: розмова з отцем з Харкова Віктором Маринчаком

    У храмі Іоана Богослова у Харкові від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну побільшало парафіян — люди, які раніше ходили до церков Московського патріархату, тепер йдуть до храму Харківської єпархії ПЦУ. Настоятель храму отець Віктор Маринчак пояснює: після початку війни на Харківщині люди хочуть відгородитися від російського.

    Про початок бойових дій, підтримку вірян, церкви в окупації та ставлення до колег з Московського патріархату, Віктор Маринчак розповів “Українському радіо Харків”.

    Про Харків та вірян на початку вторгнення

    Відразу після вторгнення люди втратили можливість здалеку приїхати до храму, транспорт припинив роботу, метро стало сховищем і ми проводили богослужіння спочатку на першому тижні війни практично в порожньому храмі.

    Перші тижні були найтяжчі. 

    Позакривалися всі крамниці. Люди не знали, що робити і як бути. Дуже багато людей поїхали з Харкова. Уся наша вулиця була заставлена полишеними автівками. Люди від’їжджали евакуаційними потягами. І вся привокзальна вулиця в наш бік була в тих автівках. Місто мало суворий вигляд.

    "Люди не можуть терпіти налаштованості на Москву": розмова з отцем з Харкова Віктором Маринчаком
    Фото: facebook.com/PomisnaKharkiv
    Служба в метро Харкова, 9 березня 2022 року. Фото: facebook.com/PomisnaKharkiv

    Певний час ми проводили окремі богослужіння в бомбосховищі, на станції метро “Університет”. Служили літургію, причащали, на першому тижні Великого посту служили великий покаянний канон. Люди були вдячні, що ми прийшли до них. Ми приходили не з порожніми руками, а з якоюсь допомогою, і зі словом любові й правди.

    Духовна підтримка військових та цивільних

    Отець Геннадій, який зі мною служить у храмі, їздить до воїнів, буває у шпиталі. У нас інститут капеланства розвинений, хоча, безумовно, не так, як було б треба, бо потреба більше, ніж можемо забезпечити зараз.

    "Люди не можуть терпіти налаштованості на Москву": розмова з отцем з Харкова Віктором Маринчаком
    Фото: facebook.com/PomisnaKharkiv
    Приходять і на сповідь, і на бесіду, зрозуміло, що час від часу нам доводиться ховати загиблих. Тоді іноді спілкуємося з тими, кого добре знаємо, а іноді тих, кого бачимо вперше. Але і в першому, і в другому випадках це спілкування на межі між життям і смертю.
    Усе-таки священство має дуже великий досвід спілкування з людьми на цій межі. І в мирний час доводиться йти до тих, хто помирає, сповідати, причащати, надавати духовну допомогу, часом вчитися в них, до речі. Я так і кажу: “Я не прийшов вас навчати. Я, скоріше, у вас навчусь”. Це все збагачує наш досвід і ми не розгублюємося перед цим.
    "Люди не можуть терпіти налаштованості на Москву": розмова з отцем з Харкова Віктором Маринчаком
    Фото: facebook.com/PomisnaKharkiv

    У нас є священники Православної церкви України, які послужили або й досі служать на окупованих територіях.

    У своїх храмах на окупованих територіях правили молебень за українське військо, за нашу перемогу. І люди в селі це знали, і ніхто не здав

    Перехід в ПЦУ та Московський патріархат

    На Харківщині поодинокі випадки переходу в ПЦУ є. Один випадок знаю точно. У них там дуже жорстко налаштоване церковне начальство в Харківській єпархії. Дуже жорстка там дисципліна.

    Серед священник Московського патріархату є патріоти й мені вони відомі

    З іншого боку, є люди, котрі готуються до зустрічі Путіна і чекають цієї зустрічі. Вони, як зомбі, налаштовані так, як їх програмує російська пропаганда, і вони вважають, що це наші розбомбили Північну Салтівку. У них у голові якесь дивне утворення.

    Там працює ірраціональна маніпулятивна технологія, яку застосовують протягом останніх 10 років точно, а скоріше за все й більше пропагандисти Москви. Якщо воно вже налаштоване, щоб служити Москві, його вже практично не похитнеш і ніякі аргументи не діють. Я не скажу, що їх більшість таких, але такі є як серед священників, так і парафіян Московського патріархату.

    "Люди не можуть терпіти налаштованості на Москву": розмова з отцем з Харкова Віктором Маринчаком
    Фото: facebook.com/PomisnaKharkiv
    У нас приходять звідти нові парафіяни через це. Під час війни прийшло дуже багато людей, бо не можуть терпіти налаштованості на Москву.

    Найсвіжіше

    Популярне