П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Агресор завдав руйнувань щонайменше 183 спорудам релігійних спільнот України, з яких 19 – ПЦУ

    З 24 лютого до 23 липня 2022 року щонайменше 183 релігійних споруд у щонайменше 14 областях України були вщент зруйновані або зазнали руйнувань різного ступеню внаслідок збройного нападу російської федерації: церкви, мечеті, синагоги, освітні та адміністративні будівлі релігійних спільнот України.

    Про це повідомляє Державна служба з етнополітики та свободи совісті.

    У ДЕСС опублікували інтерактивну мапу із пошкодженими храмами і релігійними спорудами.

    ДЕЕС опублікувала повний перелік споруд релігійних спільнот України, що зазнали руйнувань внаслідок повномасштабного вторгнення рф.

    5 зі 183 ушкоджених внаслідок атаки рф споруд мусульманські, 5 іудейські, решта 173 християнські.

    22 належать протестантським спільнотам, 19 — Православній Церкві України (ПЦУ), три — Римсько-Католицькій Церкві (РКЦ) та дві — Українській Греко-Католицькій Церкві (УГКЦ).

    73% (127 об’єктів) зі 173 ушкоджених християнських споруд, що були повністю або частково зруйновані внаслідок нападу росії, належать Українській Православній Церкві московського патріархату. Попри те, що УПЦ МП офіційно поінформувала ДЕСС про зміну Статуту, станом на 23.07.2022 новий Статут про управління УПЦ та роз’яснення УПЦ МП щодо нього не оприлюднені на офіційному сайті УПЦ МП.

    Найбільша кількість зруйнованих релігійних споруд у Донецькій (45) та Луганській (40) областях. Після них ‒ Київська (34) та Харківська (25) області.

    Найсвіжіше

    Популярне