Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Війська окупантів на Донбасі виходять з оперативної паузи: аналіз «ISW»

    За станом на 15 липня російські сили, ймовірно, виходять з оперативної паузи. Росіяни провели ряд обмежених наземних атак на північний захід від Слов’янська, південний схід від Сіверська, вздовж траси Т1302 Бахмут-Лисичанськ, на південний схід від Бахмута та на південний захід від Донецька, пише «ISW», передає Інформаційний Спротив.

    Ці удари можуть свідчити про те, що російські війська намагаються відновити свої наступальні дії на Донбасі. Атаки, як і раніше, мають обмежений характер і в основному не завершилися успіхом. Якщо оперативна пауза дійсно закінчилася, росіяни, швидше за все, продовжать і розширять такі дії в найближчі 72 години. Або вони можуть чергувати коротші паузи з посиленнями атак протягом декількох днів, перш ніж перейти до повномасштабної наступальної операції. Десятиденної оперативної паузи недостатньо, щоб повністю відновити російські сили для широкомасштабних наступальних операцій. Російські військові, схоже, зазнають постійного тиску, щоб поновити та продовжити наступні операції, перш ніж вони зможуть відновити достатню бойову силу для досягнення вирішальних результатів з прийнятною ціною для себе. Таким чином, поновлення наступу росіян може перериватися або навіть зупинитися на певний час.

    Українські удари за допомогою HIMARS, ймовірно, знищили або поранили чотирьох заступників командування російської 106-ї повітряно-десантної дивізії. Російські інформаційні агентства повідомили про загибель заступників командира 106-ї дивізії — полковника Сергія Кузьмінова, полковника Андрія Васильєва та полковника Максима Кудріна, що, очевидно, підтверджує українські заяви про те, що удари HIMARS по Шахтарську 9 липня вбили або поранили значну частину командування 106-ї дивізії. Український центр стратегічних комунікацій 12 липня повідомив, що один неназваний заступник командира 106-ї повітряно-десантної дивізії знаходиться у критичному стані.

    Ключові висновки

    • Російські сили, ймовірно, виходять з оперативної паузи та проводить наземні атаки на північ від Слов’янська, на південь від Сіверська, довкола Бахмута та на південний захід від Донецька.
    • Російські сили продовжили обороняти зайняті позиції на харківському напрямку, щоб не допустити просування українських військ до кордону з Росією у Харківській області.
    • 15 липня російські сили продовжили систематичні атаки на громадянську інфраструктуру, націлені на житлові будівлі, місця відпочинку та навчальні заклади в Миколаєві.
    • Чиновники Челябінської області проголосили про завершення формування добровольчого батальйону 15 липня.
    • Російська окупаційна влада продовжує вживати нових заходів громадського контролю на окупованих територіях.

    Як повідомляв ДФУ, станом на 16 липня ЗСУ відправили за кораблем ще 140 росіян. Також ЗСУ та СБУ разом збили два літаки окупантів на Запорізькому напрямку.

    Найсвіжіше

    Популярне