Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    «Молімося, щоб ми зуміли перетворити за допомогою лагідності та довготерпеливості наш гнів на мужність» – глава УГКЦ

    Як подолати ненависть до ворога, який нас убиває? Як не гніватися, коли бачиш всі злочини, що кояться на нашій землі? Це запитання, які тепер часто можна почути. Сьогодні ми говоримо про гнів не як про почуття, яке є природною реакцією несприйняття зла, а як про стан особи, що агресивно захищає своє існування, не надіючись на Бога і завдаючи шкоду своєму ближньому.

    Про це сказав предстоятель Української греко-католицької Церкви Блаженніший Святослав.

    Глава УГКЦ роздумав над гріхом, який, на його переконання, становить велику небезпеку для українського народу, зокрема під час війни – гріхом гніву, якому протилежною чеснотою є довготерпеливість.

    «Отці говорять про три види гніву. Перший вид гніву – той, що палає всередині людини. Це постійний вогонь, який пожирає нас зсередини. Першою жертвою гніву стає той, хто гнівається. Другий вид – це гнів, який виявляється в наших вчинках, словах, у браку любові до ближнього. Про такий гнів говорить Іван Золотоустий: “Якщо ти завдаєш образи, тоді ти переможений і не є тією людиною, яка вміє перемагати. Важливо, щоб гнів не заволодів тобою. Коли ж ти змовчиш і даси тому гнівові ввійти в тебе, ти вже є рабом твого ворога”. Третій вид гніву – той, що людина довший час носить у собі, немов тягар, і не може позбутися. Він дуже небезпечний, бо може слугувати причиною вбивства, насилля тощо, а колективний гнів здатний стати навіть причиною війни»,– пояснив Отець і Глава Церкви.

    Блаженніший Святослав поділився думками з ранньохристиянських творів, в яких читаємо настанову: коли гнів чи злість опановує тебе, то знай, що він, цей ангел злоби, уже є в тобі.

    «Але через чесноту довготерпеливості, яку ми ще називаємо лагідністю, тихістю людина стає невразливою до гніву. Чому? Бо почувається захищеною Богом. Ми читаємо в книзі Псалмів такі настанови, які сьогодні важливо почути і взяти близько до серця: “Не палай гнівом до злочинців, творящим беззаконня не завидуй, уповай на Господа і чини добро, щоб жити на землі і безпечним бути. Спокійним будь у Господі і надійся на Нього”», – каже Глава УГКЦ.

    І додає: «Бачимо, що причиною гніву є втрата надії на Бога, на Його справедливість. А Іван Золотоустий повчає нас: “Якщо ми виявили довготерпеливість, то станемо непереможними і ніхто, від малого до великого, не зможе нам зашкодити”».

    Предстоятель попросив молитися за те, щоб усі ми зуміли перетворити за допомогою лагідності та довготерпеливості наш гнів на мужність.

    «Бо всім нам потрібно бути мужніми перед лицем злочинного нападника. Помолімося сьогодні за наше військо, за наших захисників, дівчат і хлопців, які своїми грудьми захищають українську землю. Бережімо своє серце від гніву і ненависті, сповнюймося чеснотою довготерпеливості, щоб ми довго могли протистояти злу і щоб ворог не заполонив наше серце через демона гніву», – зазначив він.

    «Боже, благослови Україну! Боже, благослови українських дітей і жінок! Боже, благослови українське військо! Боже, надіємося на Тебе і віримо, що Ти є наш захист, наша опіка і наша допомога!» – просить предстоятель УГКЦ.

    Найсвіжіше

    Популярне